ЕС ще прехвърля по-бързо парите за борбата срещу младежката безработица

Срещата на върха на ЕС завърши със споразумение за бързо прехвърляне на пари за борбата срещу младежката безработица и за стимулиране на кредитирането на малките компании. „Срещата бе много продуктивна“, заяви председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпуй, след като лидерите на 27-те членки се съгласиха да се отпуснат 6 милиарда евро през следващите две години за подпомагане на младежите да намерят работа или за курсове по квалификация. Освен това бе договорено да се насочват с предимство всякакви неизразходвани средства за борбата срещу безработицата, въпреки че според критиците сумите са твърде малки, за да подпомогнат реално 26-те милиона безработни младежи в членките на ЕС. Европейската инвестиционна банка получи зелена светлина да заеме стотици милиарди евро на малките предприятия, смятани за гръбнака на икономиката, но в момента гладни за кредити.
Не бе постигнат обаче напредък в нови стъпки към банковия съюз, разглеждан като основно средство за гарантиране на дългосрочната стабилност в еврозоната. Европейската комисия обяви все пак, че до две седмици ще представи план за фалиращите банки, които са ключов и много оспорван елемент от бъдещия банков съюз. „Мостовете са готови или се строят“, заяви Ван Ромпуй относно законодателния процес. По въпроса за бъдещите стъпки страните членки обявиха, че ще обсъдят на следващата си среща на високо равнище през октомври кое прави една икономика конкурентоспособна, а на декемврийската си среща – как да направят обвързващи препоръките на Брюксел за икономическата политика. „Можем да се договорим какво да правим по-нататък само след като се разберем кое е най-важно. Да, това трае по-дълго, но сега имаме ясен график и до края на годината ще бъдем една стъпка по-напред“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в отговор на критиките за бавния напредък.
Премиерът на Ирландия Енда Кени се опита да резюмира в положителен план резултатите от 6-месечното ирландско председателство на ЕС, което приключи на 30 юни. Но той бе принуден да признае, че изтеклите записи на телефонни разговори между двама мениджъри на Anglo-Irish bank, в които те се подиграват с решението на Германия и на Дъблин да гарантират капитала на банката, „навреди на репутацията ни“. Ирландия даде гаранция на закъсалата банка и на други трезори, за да предотврати фалита им, но в крайна сметка тази стъпка доведе до искането на спасителна помощ от страната, финансирана основно от Германия.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа