Брюксел реже 2500 работни места за еврократи

2500 работни места за еврократи ще бъдат закрити през следващите 4 години като част от новите мерки за икономии на европейските институции. Съкращенията, които засягат едва 5 на сто от от персонала на 50-те европейски институции и агенции, пръснати в Европа, ще бъдат извършени постепенно между 2013 и 2017 г. На останалите служители ще бъде наложено 2-годишно замразяване на заплати и пенсии заедно с леко увеличение на минималната работна седмица от 37,5 часа на 40 часа.
Реформата на така наречения метод, който изчислява заплатите и пенсиите на служителите на основата на заплатите на държавните служители в 11 страни членки, също ще бъде спряна до 2015 г. Възрастта за пенсиониране ще бъде увеличена от 63 г. на 66 г. за новоназначаваните служители и на 65 г. за вече работещите. На служителите ще бъде наложен и нов „данък солидарност“ от 6 на сто, който ще бъде добавен към съществуващия данък общ доход.
Друга мярка за съкращаване на разходите ще бъде насърчаване на институциите да използват повече служители на временни договори, като увеличат техния срок на действие от 3 на 6 години. Средната месечна заплата на служител в ЕС е 5000 евро, която се облага с 20 на сто данък – доста по-нисък от този в Белгия и повечето други страни членки. „Постигнахме разумен компромис, обяви еврокомисарят по администрацията и човешките ресурси Марош Шефчович. Който минава през тежките процедури по назначаване, трябва да бъде готов да работи здраво за Европа и гражданите й, включително по-дълги работни часове и по-висока пенсонна възраст.“
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа