Качеството, а не цената става фактор в хранителните навици на германците

Германия е родината на дискаунтърите - евтините магазини за хранителни стоки. През последните трийсет години те никнеха буквално като гъби след дъжд. Днес обаче все повече германци започват да им обръщат гръб. Едва ли има друга държава в Европа, в която дискаунтърите да са по-популярни, отколкото във Федералната република. Победоносният ход на този вид магазини в Германия започна през 60-те години на миналия век, когато братята Карл и Тео Албрехт откриха първия евтин супермаркет "Алди". Особено през последните три десетилетия този вид супермаркети никнеха буквално като гъби след дъжд. Междувременно дискаунтърите, които залагат на по-ограничен асортимент, по-скромно представяне на стоките и по-ниски цени, явно са достигнали до границите на максималните си възможности. Миналата година броят на този тип магазини за първи път спадна и сега в Германия те са общо 16 393. Също миналата година броят на класическите супермаркети се увеличи доста по-бързо, отколкото в предишните години, достигайки общо 10 505.
Основната причина е в това, че за все повече германци цената не е вече единственият и решаващ фактор за разлика от миналото. "Все повече потребители обръщат голямо внимание на качеството на стоките, на начина, по който са изложени в магазина, на това дали атмосферата е приятна и предразполагаща", обяснява Марко Аценбергер от Института за маркетингови проучвания EHI Retail. Промените в поведението на потребителите се дължат най-вече на някои демографски тенденции: в градовете живеят все повече хора, които нерядко разполагат с високи доходи. А поради това не им се налага непременно да се вглеждат в цените.
Говорителят на търговския концерн "Реве" Раймунд Есер изтъква освен това, че домакинствата стават по-малки, което се отразява и на купуваните количества хранителни продукти. "През 2020 г. общо 41 процента от германците ще бъдат несемейни и ще живеят сами и това естествено ще промени и потребителското им поведение", казва Есер. Затова от "Реве" все повече залагат на по-малките супермаркети, в които се предлагат редица готови продукти - пакетирани салати, току-що нарязани плодове, малки порции тестени произведения и полуфабрикати.
"Другата тенденция е свързана със засиленото търсене на стоки местно и регионално производство", казва експертът по храните Матиас Кек. "Клиентите все повече държат да знаят какъв е произходът на съответния продукт и са готови да платят по-висока цена." А това е добре дошло за класическите супермаркети. Дискаунтърите ще са принудени да реагират на това ново развитие. Те отдавна са се отказали от обичайната си схема - на стандартни постройки в покрайнините и все повече се насочват към централните градски части, обяснява Кек.
И още нещо, което важи за всички евтини магазини за хранителни стоки: "Съществуващата в Германия пазарна структура и острата конкуренция не им позволява да се разрастват повече", казва експертът. Защото дори и да се открият 100 нови магазина, накрая те ще се самоизядат. "Алди" например има 4300 филиала, с които покрива територията на цяла Германия, така че просто не е останало място, където да си заслужава да се открие нов магазин. Затова фирмата напоследък залага на нещо друго: тя въвежда все повече маркови продукти като "Кока-кола", "Марс" или "Нутела". Впрочем останалите конкурентни вериги като "Лидъл", "Пени" и "Нето" отдавна са включили в своя асортимент и по-деликатесни продукти.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа