Старт на търговските преговори ЕС – САЩ въпреки шпионския скандал

Европейската комисия обяви, че преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ трябва да започнат следващата седмица въпреки подслушването на европейски институции от американските тайни служби. Брюксел съобщи в меморандум, че „макар търговските преговори да не трябва да бъдат засегнати, ЕС ще даде ясно да се разбере, че подобни всеобхватни и амбициозни преговори не могат да успеят без доверие, прозрачност и яснота между партньорите“.
Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт ще води европейската делегация в първия кръг на преговорите, който трябва да започне идния четвъртък във Вашингтон. Мисията му може обаче все още да бъде осуетена, ако срещата на посланиците от ЕС този четвъртък в Брюксел каже „не“ заради шпионския скандал. Според френския президент Франсоа Оланд преговорите не могат да започнат, „докато доверието не бъде възстановено“. Представител на ЕС обаче заяви пред „ИЮ Обзървър“, че „на основата на контактите, които имахме със столиците на страните от ЕС, не смятам, че позицията на Франция ще бъде подкрепена“. Той отбеляза, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е направил във вторник „устно разяснение“ на ситуацията пред своите комисари. Всички, включително французинът Мишел Барние, са подкрепили мисията на Карел де Гухт. Британката Катрин Аштън не е присъствала на срещата поради друг ангажимент, но както тя, така и правителството в Лондон са твърди защитници на търговското споразумене със САЩ.
Бившият американски политик Збигнев Бжежински заяви неотдавна, че както Вашингтон, така и ЕС разглеждат тази сделка като „твърде голяма, за да се провали“. Бжежински посочи през април в Братислава, че тя ще контрира нарастването на китайската мощ и ще заздрави отношенията между партньорите от НАТО.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа