Позитивни данни за трудовия пазар в САЩ разтърсиха борсите

Американската икономика е добавила 195 000 работни места през юни, сочат официални данни, които значително надхвърлят очакванията на икономистите за 165 000. Преразгледаните данни за април и май добавиха още 70 000 работни места към предишните прогнози. Според Бюрото по трудовата статистика равнището на безработицата обаче си остава стабилно на 7,6 % от работната сила.
Доларът и доходността по американските облигации скочиха поради повишените очаквания на пазарите, че лихвите ще започнат да се покачват до една година. Еврото загуби три четвърти от евроцент срещу долара и се разменяше за 1,282 долара, а златото падна почти с 3 на сто до 1214,36 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните американски съкровищни бонове скочи от 2,5 % на 2,68 %, което е най-високото равнище от почти две години насам.
Доходността по съкровищните бонове, която е цената на американските правителствени заеми, дават индикации за това, кога пазарите очакват Федералният резерв на САЩ да започне да вдига лихвите. Редица анализатори сега прогнозират, че това може да стане преди края на 2014 г. Новината бе приветствана първоначално на Уолстрийт, като Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq отвориха в петък търговията с покачване. Те обърнаха тренда на негативен в средата на сутринта, но отново се качиха на по-високи стойности следобед. „Данните за заетостта в САЩ подсилиха очакванията за ограничаване на покупките на активи от Фед“, написа в бележка до клиентите си компанията Brown, Brothers, & Harriman.
През последните седмици американската икономика направи доста тежко пътуване. Икономистите обърнаха внимание на цифрата този месец поради опасения, че Федералният резерв ще започне да ограничава политиката си за стимулиране на икономиката с изкупуване на дълг с печатане на нови пари. Коментарите на председателя на Фед Бен Бернанке през юни, че положителните икономически данни през следващите месеци могат да доведат до спиране на изкупуванията на дълг, разтърсиха пазарите.
Ако американската икономика продължи да отваря нови работни места с подобно темпо, безработицата би трябвало да спадне до края на 2014 г. от сегашните 7,6 % на 6,5 %. А това е цифрата, която Фед посочи като цел на трудовия пазар, преди да прекрати политиката си за задържане на ниски лихви.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа