Европарламентът е против обвързването на регионалните фондове с макрореформите

Европейският парламент се противопоставя на искането на водена от Германия група страни да се обвърже плащането на европейските регионални фондове с придържането на съответните държави към макроикономическите реформи. Комисията по регионалните въпроси към Европейския парламент в сряда одобри “около 95 на сто“ от правилата, засягащи регионалните и социалните фондове в следващия бюджет на ЕС за периода 2014 – 2020 г., обяви на пресконференция председателят на комисията и бивш еврокомисар по регионалното развитие Данута Хюбнер (на снимката). Най-конфликтният оставащ проблем е дали да се обвърже планираното финансиране и реални плащания към страните – членки с това, което Германия, подкрепяна от Холандия и скандинавските членки на ЕС определят като „макроикономическа условност“.
„Позицията на Европейския парламент е много ясна – отхвърляме я“, посочи Хюбнер. Идеята датира от 2009 – 2010 г., когато „нямахме шестте пакета, двата пакета, фискалния комплекс“, припомни тя, имайки предвид пороя от правила, които укрепват властта на Европейската комисия над националните бюджети и реформи. „Така че не смятаме за необходимо да се посяга на фондовете, инвестиращи в работни места и растеж, като въведем подобна правна несигурност“, обяви полският политик. Хюбнер добави, че на страните - членки вече е съобщено какво ще е финансирането им за следващите 7 години и че сигурността е необходима за плансирането на проектите, докато тази цел от допълнителното условие за дисциплина вече не е оправдана. Германски дипломат заяви обаче пред „ИЮ Обзървър“, че „за нас все още е важно да укрепваме принципа на макроикономическата условност като част от програмата за по-добро изразходване“. Германия заедно с Великобритания, Холандия и скандинавските членки на ЕС формират така наречената Коалиция за по-добро изразходване, докато южните и източните членки на ЕС влизат в клуба „Приятели на кохезионната политика“.
В сряда комисията на Европпарламента за регионално развитие одобри 350 милиарда евро за следващите седем години за кохезионните фондове. От част от тези пари ще може да се възползва и България. Страните, които искат да използват тези средства, трябва възможно най-бързо да представят проекти за усвояването. Новите правила позволяват финансиране на проекти с пари по различни направления едновременно. Парите за сближаване помагат на по-бедните държави, например България, да инвестират в различни проекти и да догонват по-богатите страни. Правилата, приети от Комисията на Европейския парламент за регионално развитие, са радикална реформа в областта на тези фондове, защото ще позволят по-голяма гъвкавост при харченето на парите. Предвижда се улесняване на процедурите за достъп до фондовете, освен това ще бъде разрешено един проект да се финансира по няколко линии - например да се взимат пари от Фонда за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд.
По „ИЮ Обзървър“ и БНТ

Станете почитател на Класа