Растежът на китайската икономика може да падне под 7 на сто

Китайският финансов министър Лу Цзивей намекна, че през втората половина на тази година икономическият растеж може да падне под 7 на сто. Той коментира във Вашингтон, че растежът за цялата 2013 г. ще бъде 7 на сто, но добави, че и тази цифра „може да не е дъното“. Официалната цел на Пекин е растеж от 7,5 на сто и цитираната от министъра цифра е доста под нея и под прогнозите на повечето икономисти. Лу Цзвей предизвика и известно недоумение с думите, че сега правителствената цел е 7 на сто, макар че през март новото правителство посочи 7,5 на сто като официална цел.
Министърът заяви, че очаква растежът през първата половина на годината да бъде малко под 7,7 %, което означава цифрата за втората половина на годината да бъде малко над 6 на сто. В продължение на повече от три десетилетия до миналата година китайската икономика отбелязваше среден ръст от 10 на сто годишно. През целия този период страната никога не изпадала под официално поставената цел на правителството, която бе значително над тазгодишните 7,5 на сто.
Лу Цзивей направи коментара си, след като нови иконимически данни очертаха изострящ се спад. В сряда данните за търговията през юни се оказаха доста под прогнозните, като и износът, и вносът паднаха под тези за същия период на миналата година. Потреблението на елекстроенергия, което се наблюдава специално от анализаторите като достоверен икономически индикатор, се покачи само с 4,9 на сто през първите 5 месеца на годината на годишна база. През 2012 г. ръстът бе 5,5 на сто, а през 2011 г. - 11,7 на сто. Новото ръководство на КНР начело с президента Си Цзинпин и премиера Ли Къцян има намерение да ребалансира икономиката от уповаване на инвестициите, строителството, тежката промишленост и износа към потребителските разходи на растящата китайска средна класа. Но този преход ще бъде труден, защото в Китай потреблението е с доста нисък дял от около една трета от икономиката, докато в западните страни то е между 50 и 70 на сто. Има опасения и от потенциални свръхинвестиции и лоши дългове в строителството и промишлеността, които могат да излязат наяве след орязването на евтините кредити за тези сектори.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа