Британските банкери доминират в списъка на ЕС за богатите финансисти

Базираните във Великобритания банкери доминират в списъка на ЕС за богаташите във финансовия сектор, сочат данни, публикувани от надзорния орган на сектора. Според Европейската банкова служба (EBA) 2346 са британските банкери с доход над 1 милион евро през 2011 г. Цифрата е над три пъти по-голяма от тази на останалите 739 милионери в другите членки на ЕС и над 10 пъти по-голяма от тази в Германия, която е втора в класацията със 170 милионери. Четирите държави, поискали спасителна помощ от ЕС – Кипър, Гърция, Ирландия и Португалия – имат общо 38 милионери, докато 9 страни нямат нито един.
Все пак испанските банкери в списъка са най-добре платени със среден доход от 2,4 милиона евро. Банките в ЕС са длъжни да разкриват броя на лицата с доход най-малко 1 милион евро съгласно приетите през 2010 г. правила за заплащанията в трезорите. Те трябва да посочат в кой сектор са заети лицата, както и разбивка на различни елементи от заплащането, като заплата, бонуси, дългосрочно възнаграждение и пенсионни вноски.
Списъкът не е изненада за наблюдателите, но демонстрира размера на британския финансов сектор. Заплатите на британския банков елит са възлезли на 784,5 милиона евро, а бонусите – на 2,7 милиарда евро.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа