Присъдата срещу Навални ще ускори изтичането на капитали от Русия

Руското министерство на финансите обяви, че нетното изтичане на частен капитал от Русия може да спре през 2014 г. Интересното е, че това твърдение съвпада с обвинителната присъда срещу Алексей Навали, пише в блог на сайта на „Файненшъл Таймс“ Тимоти Аш. Авторът е шеф на групата за изследване на развиващите се пазари Standard Bank
„Бих рискувал да предположа, че негативните заглавия по цял свят за „Делото Навални“ по-скоро биха отслабили притока на чужди инвестиции и биха поощрили руснаците да изтеглят все повече свои пари зад граница“, пише икономистът.
Според данни на Централната банка на Русия, нетното изтичане на капитали от частния сектор в чужбина се е намалило до 9,9 милиарда долара през второто тримесечие на 2013 г., от 28,5 милиарда долара през първите три месеца на годината.
Блогърът експерт смята, че е по-добре да се вгледа човек в данните за движението на капитали към банкови активи и холдинги, за да се измери точно колко капитал изтича от Русия. А тези данни показват „теч“ от 37 милиарда долара през второто тримесечие на годината.
„Мисля, че се случва следното: руските банки и холдинги взимат безумни кредити. После голяма част от тези пари се оказват зад граница, вложени във всякакви видове собственост“, обяснява авторът. И добавя, че лондонският пазар на елитни жилища е много удобен за такъв приток на капитали.

Станете почитател на Класа