Европа продължава да трупа дългове

Дълговете на европейските държави продължават да растат, съобщава икономическият наблюдател на в.“Фракфуртер Алгемайне“ Филип Пликерт. По данни на Евростат, в края на първото тримесечие на тази година държавният дълг в еврозоната се е увеличил до 92,2% от БВП (8,7 трилиона евро) срещу 90,6% за предишния тримесечен период.
Икономическата ситуация се е влошила в 15 държави от ЕС. Само в Германия и Естония задлъжнялостта малко се е понижила . Средно нивото на дълга на всяка европейска икономика е 85,9% от БВП.
Рекордьор в това отношение е Гърция. В края на март нейният дълг е нараснал в сравнение с предишното тримесечие с една четвърт и вече достигна 160,5% от БВП (305 млрд. евро). Сред най-големите длъжници е и Ирландия, чийто дълг скочи до 125% от БВП.
Германия дължи 2,15 трлн евро, което съответства на 81,2% от нейния БВП. Държавният дълг на Франция -втората по големина икономика в Европа - стигна 91,9% от БВП. Авторът припомня, че според Договора от Маастрихт държавният дълг на всяка европейска страна не може да превишава 60% от БВП.
Експерти от застрахователната компания Allianz смятат, че държавният дълг на страните от ЕС ще достигне рекорда от 96%, след което ще се стабилизира и след 2015 г. ще започне да пада.

(InoPressa/Frankfurter Allgemeine)

Станете почитател на Класа