Пети пореден спад в цената на златото

Фючърсите на златото отбелязаха спад във вторник, продължавайки най-голямото си понижение от 3 месеца насам, след като инвеститорите бяха обхванати от несигурност относно графика на Федералния резерв за намаляване на паричното стимулиране. Задълбочавайки загубите от търговията в Азия, златото с доставка през декември падна за пета поредна сесия, като намалението бе от 10,40 долара или 0,8 % до 1292 долара за тройунция в електронната търговия. В понеделник цените на New York Mercantile Exchange паднаха с 8,10 долара или 0,6 на сто след по-добрите от очакваното данни за трудовия пазар на САЩ през юли. Политиката на стимулиране на Фед се разглежда като подкрепа за цените на златото, но централната банка обяви, че очаква да намали изкупуването на съкровищни бонове към края на годината, ако икономиката продължава да се възстановява в съответствие с прогнозите й. Ударени от редица оптимистични икономически данни, миналата седмица цените на златото паднаха с 0,9 на сто, което бе първата седмична загуба от четири поред, тъй като мениджърите намалиха бичите си позиции в ценния метал.
„След като цените на златото стагнираха на нива на техническа съпротива около 1340 долара за тройунция, американските икономически данни загатнаха за по-добър прираст и подсилиха мотивите за ограничаване на стимулирането, мениджърите започнаха да закриват дългите си позиции и да добавят къси“, обяви TD Securities в доклад за данните на Комисията за търговия със стокови фючърси за седмицата, приключила на 30 юли. В понеделник златните фючърси паднаха рязко в милисекундите, преди Институтът за мениджмънт на предлагането да обяви, че неговият служебен индекс е скочил на 56 % през юли от 52,8 % през юни. Икономистите очакваха покачване от 53,1 на сто.
Друг мрачен сигнал за златото бе изявлението на президента на Фед в Далас Ричард Фишър в понеделник, че спадът в безработицата в САЩ на 7,4 на сто през юли означава, че Фед е по-близо до ограничаването на покупката си на активи от сегашните 85 милиарда долара на месец.
Общо за годината досега златото е загубило почти 23 % от цената си.
По „Маркет уоч“

Станете почитател на Класа