Чешкият финансов министър и спонсорите

Как изглежда спасението от натрупаните дългове? Много просто - щом задлъжнелият получи министерски пост, спонсорите не закъсняват да забравят какво има да им дава. Както е в случая с новия чешки финансов министър Ян Фишер.
Финансовите министри са за това, да държат бюджета под контрол, а не да правят дългове, смятат хората. Само че повечето министри неизбежно правят дългове и стига те да не надвишават определените в Маастрихтския договор граници, проблеми няма.
Именно в тази сфера - трупането на дългове - новият чешки финансов министър Ян Фишер определено го бива. Но пък сдобиването с поста му предостави и неочакваната възможност да се избави от тях.
Миналата година Фишер бе фаворит в кандидатпрезидентската надпревара. И разгърна мащабна предизиборна кампания, без да среща каквито и да било трудности в осигуряването на спонсори. Но за своя най-голяма изненада и за почуда на политическите наблюдатели Фишер не само не излезе на първо място, но не се класира дори и втори и така пропусна балотажа.
Интересът на спонсорите мигновено се изпари и бившият фаворит затъна в дългове за милиони. Предричаната му блестяща политическа кариера се превърна в огромен провал.
След като консервативното правителство на Петер Нечас изненадващо падна, президентът Милош Земан започна да реди наново политическите карти. Той назначи министър-председател по свой вкус, а не избраника на парламента. Новият премиер пък на свой ред номинира Ян Фишер за поста финансов министър и така провалът му се трансформира в нов кариерен шанс.
И точно в този момент вниманието на спонсорите към министъра внезапно пак се събуди - междувременно всички дългове от предизборната кампания са погасени. Министърът, разбира се, заяви, че това по никакъв начин няма да повлияе на служебните му задължения и спонсорите в никакъв случай няма да бъдат облагоделствани - тъкмо напротив. Само че всеки, който познава чешката политическа култура, ще си има едно наум при подобни уверения.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа