Банките все още са слабото звено на еврозоната

Банките в еврозоната спешно се нуждаят от допълнителен капитал, за да може обединението да стабилизира крехкото си икономическо възстановяване, посочва изследване на ОИСР. „Те са недостатъчно капитализирани и са дърпани надолу от лоши заеми”, изтъква организацията в Междинните си икономически прогнози. Тя добавя, че са необходими „мерки за гарантиране достоверността на прегледа на качеството на техните активи догодина и на стрес тестовете, както и за предоставяне на адекватна финансова подкрепа за запълване на дупките в банковия капитал”.
Заместник-главният икономист на ОИСР Йорген Елмесков предупреди, че макар да е излязла от рецесия, еврозоната все още е уязвима към подновените напрежения на финансовите пазари, в банкирането и суверенния дълг. „Необходимо е да продължи подкрепата на търсенето, включително чрез неконвенционална монетарна политика, за да се минимизира риска от срив на възстановяването”, продължи той.
Все пак има и окуражаващи признаци за еврозоната, чиито 3 най-големи икономики се очаква да отбележат общ прираст от 0,4 на сто. Ръстът на Германия е прогнозиран на 0,7 на сто, на Франция – 0,3 %, което е корекция нагору от предишна прогноза за нулев растеж, а на Италия ще се свие с още 1,8 на сто. Има и признаци за възстановяване на бизнес доверието и промишленото производство. Индексът Маркит, който измерва производството, се покачи над 50 пункта за пръв път от средата на 2911 г.
И все пак според ОИСР ЕС изостава все още далеч зад САЩ и Япония, които „показват окуражителни равнища на икономическо възстановяване”.
По „ИЮ Обзървър”
 

Станете почитател на Класа