Еврокомисията стартира предизборната си кампания

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще направи в сряда преглед на политическото и икономическото състояние на 28-членния блок, който показва бавно и крехко въз0становяване от кризата. Барозу ще опише мерките на ЕС за преодоляване на кредитния крънч, които включват чувствително укрепване на правомощията на комисията върху бюджетния надзор. Той ще представи и оспорваните стъпки, които предстои да се направят.
Речта му идва в момент на общи опасения от надигането на популистките партии в отговор на рекордно високата безработица и рязкото орязване на обществените разходи. В момента цари и несигурност относно Гърция и вероятната необходимост от трети спасителен пакет за страната, както и сред несигурност дали страните членки са готови да предоставят по-голяма власт на Еврокомисията в защита на еврото.
В навечерието на тази реч Европейският парламент официално ще обяви началото на информационната кампания за изборите през 2014 г., 8 месеца преди вота за 751-те депутатски места. Ключова разлика в сравнение с предишни избори е обещаната персонализация на кампанията, в която избирателите ще могат да посочват кой да бъде следващият председател на ЕК.
Банковият надзор ще бъде в центъра на вниманието във вторник, когато евродепутатите ще гласуват дали да одобрят плановете за поставяне на 150-те най-големи банки в еврозоната под прекия надзор на Европейската централна банка.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа