Икономиите може да създадат още 25 милиона бедни европейци

Още 25 милиона европейци рискуват да обеднеят до 2025 г., ако правителствата продължават политиката на затягане на коланите, обяви международната агенция за подпомагане „Оксфам“. В проучване, разпространено на 12 септември преди срещата на финансовите министри този уикенд, „Оксфам“ посочва, че трябва да се направят поуки от дълбокото орязване на социалните разходи в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка през 80-те и 90-те години, което изискваше 20 години за възстановяване.
„Тези политики се оказаха провал – лекарство, което целеше да изцери болестта, като убие пациента. „Оксфам“ призовава правителствата в Европа да се откажат от мерките за икономии и вместо тях да изберат пътя на цялостен растеж, който предоставя по-добри резултати за населението, общностите и околната среда.“ Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Испания и Великобритания, които най-агресивно прилагаха бюджетните съкращения, скоро ще достигнат равнището на държавите в света с най-голяма пропаст в доходите. „Пропастта между богати и бедни в Обединеното кралство и Испания скоро ще достигне тази в Южен Судан или Парагвай“, обяви Наталия Алонсо, шеф на европейския офис на „Оксфам“. Като пример се посочва факта, че съгласно законите за ипотеките в Испания банките прогонват от домовете им 115 семейства всеки работен ден.
Същевременно почти едно от всеки десет домакинства в Европа живее в бедност и тенденцията се влошава, посочва проучването. Във Великобритания и Португалия реалните заплати са спаднали с 3,2 на сто в периода 2010 – 2012 г., като британските сега са на равнището от 2003 г. Прогнозата за още 25 милиона бедни европейци до 2025 г. се базира на данни от последните години. През 2011 г. 121 милиона европейци са били застрашени от бедност в ЕС, което е 24,3 на сто от населението. Ако те нараснат с 3 на сто до 2025 г., застрашените от бедност ще се увеличат с още 14,9 милиона, а ако нараснат с 5 на сто, броят им ще е 24,9 милиона. Наобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц също предупреди за рисковете от продължителни икономии: „Затягането на коланите винаги е спъвало европейския растеж с подобрение във фискалните позиции, което винаги е разочароващо. Още по-лошо е, че то допринася за неравенството, което продължава икономическото отслабване.“
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа