Има ли решение проблемът с автомобилния трафик?

Има ли нещо по-лошо от това да висиш в задръстване? Може би това да чакаш закъсняващия влак. В бъдеще подобни неща ще ни се случват все по-често, предричат експертите. Истинско спасение обаче засега няма.
Много градове по цял свят са изправени пред транспортен колапс. Пътуващите с автомобили към работните си места висят с часове в задръствания. Тези пък, които са се решили за автобуса или влака, трябва да разполагат с повече време, защото при обществения транспорт все се случва да има закъснения. Освен това не всеки е склонен да пътува с велосипед на кратки разстояния.
Трафикът създава огромни проблеми в градовете. Освен честите задръствания жителите са изложени на постоянен шум, а и от ауспусите на колите биват изхвърляни множество вредни газове. "Защо трябва да допускаме някой с огромния си джип да влиза в центъра на града само за да изпие следобедното си кафе?", пита Удо Бекер, експерт по въпросите на уличното движение и мобилността от университета в Дрезден.
Как обаче би трябвало да изглежда решението на проблема? Преди няколко години много германски градове ограничиха достъпа на превозни средства, които изхвърлят големи количества вредни емисии с въвеждането на т.нар. екологични зони. Това обаче не намали замърсяването на въздуха, защото ограниченията важат за малка част от по-старите автомобили. При въвеждането на екологичните зони не беше взет под внимание и разходът на бензин на превозните средства.
Въвеждането на обща такса за влизане в центъра на града също не може да регулира уличното движение, смята екпертът по трафика Михаел Шрекенберг. "Известно време таксата оказва някакво влияние, както видяхме в Сау Паолу, но след това няма никакъв ефект. Впоследствие трафикът достига стария си ръст", казва той. Михаел Шрекенберг смята, че е по-важно хората да бъдат стимулирани да използват алтернативни превозни средства.
От началото на годината естонската столица Талин предлага на гражданите си напълно безплатен градски транспорт. Първите проучвания сочат, че автомобилният трафик е намалял с 15 процента. Подобен проект съществуваше и в американския град Портланд - и то още от 1975 година. Миналата година обаче проектът беше спрян, защото градската управа не можеше да поема високите разходи.
В Германия градският транспорт получава субсидии от държавата. Проучванията обаче показват, че през миналите години цените на някои билети са станали дори по-високи от разходите за пътуване с автомобил. Пиратската партия например, която на изборите за Бундестаг не успя да прескочи 5-процентната бариера, настоява за въвеждане на безплатен градски транспорт. Повечето градове и общини обаче са високо задлъжнели, така че веднага възниква въпросът: кой би финансирал всичко това?
Удо Бекер е против подобни идеи. Той казва: "Все искаме транспортът да бъде по-евтин и по-бърз. При това забравяме, че по този начин го правим по-привлекателен. А когато той е напълно безплатен, хората често ще предпочитат да пазаруват в големите далечни супермаркети, а не в малкото магазинче зад ъгъла. Тогава малкият магазин ще затвори врати и всички ще бъдат принудени да пътуват до големия супермаркет. По този начин ние допълнително ще натоварваме движението."
По „Дойче веле”
 

Станете почитател на Класа