Унгарските мениджъри се справят зле с управлението на компаниите

Проучване
Унгарските мениджъри се справят зле с управлението на компаниите
Те разглеждат корупцията като най-добро средство за бизнеса си

Мениджърите на унгарските компании виждат корупцията не като средство за лично обогатяване, а като най-добрия начин да развиват бизнеса си, сочи ново проучване. Изследването сред 870 мениджъри на средно и висше равнище в частния и държавния сектор е направено в Полша, Чехия, Словакия и Унгария и ще бъде публикувано през ноември.
„Тук човешкият фактор е от важно значение – индивидууалните ценности и ценностните системи”, заяви Арон Перени, лектор във Факултета по бизнес и предприемачество в Технологичния иинститут „Суинбърн” в австралийския град Мелбърн. Чешките мениджъри общо казано не одобряват отрицателното поведение, докато словашките им колеги отхвърлят лошото управление. Полша е начело по етично поведение, се казва в проучването. Местните мениджъри непрестанно наблюдават бизнес проблемите и откриващите се възможности, като преценяват новите технологии. Освен това са отворени за непрестанно обучение, което се свързва с положителното поведение. В Унгария мениджърите знаят какво е лошо поведение, но системата не ги принуждава да се държат добре. Мениджърите и в 4-те страни казват, че когато са изправени пред избор на неетично управление, „корупцията е средство да се свършат нещата”. Те са съгласни, че отговорността, спазването на правилата и прозрачността представляват лукс.
Словашките мениджъри чувстват по-силно от полските и унгарските, че корупцията е неетичен начин да се прави бизнес. Поляците разглеждат измамата като необходимо зло, а поляците и чехите са по-толерантни към корупцията в бизнеса от унгарците и словаците. Унгарските мениджъри смятат за отвратително да използват корупцията в бизнеса за постигане на по-голяма конкурентоспособност, но въпреки това й придават по-голяма роля в управлението от мениджърите в другите 3 изследвани страни.
По в. „Уолстрийт джърнъл”
 

Станете почитател на Класа