За четвъртата власт като за петото колело на каруцата



Добър вечер, уважаемо семейство Иванови, от Полски Тръмбеш. Сигурно някога сте се чудили какво се случва зад кулисите на лъскавите медии, нали? Е, сега ще ви покажем, ама така, че пак нищо да не знаете, но да се чувствате осведомени. Точно, както правим винаги.

Това беше съдържанието на 25-ия кадър в новия сериал на БНТ „Четвърта власт“. Скритото послание на журналистите, създаващи филм за журналистиката. Като изключим позьорството и плоскотията, съпровождащи всяко сценарно решение, останалото е типичен журналистически похват – казваме много неща, без да вложим никакво истинско познание в тях.

Сериалът е направен за две публики и има две различни смислови послания. Едното е масовото – ооо, журналистиката е хем мръсна, хем много отговорна работа. Това е за неизкушените.

За гилдията е другото послание – абе, познахте ли шефа? А оная, дето не мога да я дишам, я играе най-грозната актриса, така й се пада! Това е за тези, които ще коментират сериала в медиите. А са гъкнали, а е станало още по-ясно в следващите серии кой кой е...

Задкулисието, което „Четвърта власт“ разобличава, обаче също си има задкулисие. Моралните стожери в лицето на сценаристите от вестник Капитал (дано не сте пропуснали продуктовото позициониране с типичното „К“ от главата на вестника – вижда се много ясно в един от кадрите!) са се надявали никой да не посмее да се разприказва за техните собствени морални устои. Да не говорим, че собствениците на въпросното утопично издание също напомнят семейство Прокопиеви, само че с разменени роли.

Историята на създаването на този сериал също е любопитна. Запознати разказват, че идеята е родена на заседание на УС на БНТ. Първоначално е възложена за разработване на сценаристите на „Под прикритие“. Те правят първите наброски, след което внезапно изчезват от картинката. Появяват се хората от Икономедия, водени от независимия продуцент Найо Тицин. Резултатът – сериал, създаден от и за журналистите на Прокопиев.

Висят два въпроса, на които няма отговор. Първо защо държавата трябва да плаща 2 милона лева, за да  прави реклама на частно издание, каквото е „Капитал“, както вече отбелязаха редица журналисти? И второ – защо всеки, който задава въпроси и не е съгласен със сериала бива заклеймен като антидемократ. Това вече намирисва на едни други времена,  с които демокрацията няма нищо общо.

Станете почитател на Класа