Бюджетната парализа може да подкопае имиджа на САЩ в света

Държавният секретар Джон Кери предупреди, че една продължителна парализа на правителството ще засегне международните позиции на САЩ. На срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Индонезия той обаче посочи, че последиците са „моментни“ и ангажиментите на САЩ към Азия се запазват. Поради бюджетната парализа във Вашингтон президентът Барак Обама отмени изцяло обиколката си в Азия, а не само визитите във Филипините и Малайзия, планирани след тези в Индонезия и Бруней, както първоначално съобщи Белият дом. Във вторник правителството съкрати някои несъществени свои дейности, след като Конгресът не можа да се споразумее за нов бюджет. Стотици хиляди федерални служители бяха изпратени в принудителен отпуск и Камарата на представителите гласува единодушно да им бъде платено със задна дата след края на парализата.
В седмичното си обръщение Барак Обама заяви, че не е готов да плати „откуп срещу деблокирането на правителството“ и че крайнодясната фракция на републиканците пречат на ясно гласуване с да или не. „Приемете този вот. Спрете този фарс. Прекратете парализата сега“, заяви президентът.
Републиканците, които контролират Камарата на представителите, обвързаха приемането на бюджета със здравната реформа на Обама, която искат да обезсилят или отложат. Те обвиниха демократите, че отказват да преговарят. „Републиканците искат да прекратят парализата и да продължат фискалните и икономическите реформи, които са така необходими на страната, заяви сенаторът Джон Корнин. Но не можем да постигнем реален напредък без по-голямо сътрудничество с нашите приятели от другия спектър.“
Това е най-пресният пример за проблемите, които председателят на камарата Джон Бьонър среща при контрола над републиканците, особено с бунтарската фракция от консервативните и преобладаващо селски райони на страната. Те са наричани „самоубийствената фракция“ поради невъзмутимото им отношение към оцеляването на партията. Така позициите на Бьонър в дебатите по националната сигурност, имиграционната реформа, помощите при бедствия и дори във фондовете за селското стопанство бяха отслабени от тези бунтарски настроени представители.
По Би Би Си

Станете почитател на Класа