Защо се връщат германците?

Германците напускат родината си не поради бедност и лоши условия на живот. В чужбина отиват предимно висококвалифицираните, които са си намерили още по-добре платена работа. Сега обаче много от изселниците се завръщат. Актуалната икономическа ситуация в Германия създава все по-добри условия за кариера. Поради тази причина броят на онези германци, които след няколко години живот в чужбина решават да се върнат в родината, не е никак малък.
Филип Майер е един от тях. Когато навремето младият специалист по биомедицина решава да напусне Германия и да поеме към Ню Йорк, родината му е управлявана от Хелмут Кол. Безработицата по онова време надхвърля 11 процента, а германските университети се смятат за безперспективни. За Филип Майер предложението за работа от една реномирана нюйоркска болница се превръща в шанса на живота му. Днес, 15 години по-късно, той решава да се върне в Германия, за да започне работа в Техническия университет в Мюнхен. "Когато видях оборудването, веднага си казах, че то не отстъпва по нищо на това в Ню Йорк", разказва той.
Филип Майер е един от онези 120 хиляди германци, които са напуснали страната преди време и сега се завръщат в родината си. От 2008 година насам броят на изселващите се германци непрекъснато спада - в момента той възлиза на около 130 хиляди души годишно. В тази връзка германската преса пише, че се наблюдава нова тенденция: преоткриването на Германия като привлекателно място за работа и живот. Повечето издания цитират експерта по въпросите на миграцията Томас Лийбих, който казва, че броят на германците, които напускат родината, става все по-малък. Той обаче изтъква, че същевременно не се забелязва обратната тенденция - за масово завръщане към Германия. Сабине Юнг от организацията German Scholars, която помага на млади германски висшисти в чужбина, потвърждава твърденията на Лийбих. "Ние не регистрираме обратна вълна, а и все още броят на напускащите Германия е по-висок от този на завръщащите се в страната", казва Юнг.
Според Томас Лийбих повечето изселници напускат страната за по няколко години, а не за постоянно. "Най-късно на петата година близо 50% от тях се връщат", казва той и добавя, че повечето са били временно изпратени в чужбина от своите германски работодатели. Според статистиката една четвърт от германските изселници се насочват към Австрия или Швейцария. "Тези страни в много отношения си приличат с Германия", казва Лийбих.
Добрата икономическа ситуация в Германия кара много от изселниците да се завърнат. Не винаги обаче очакванията им се оказват оправдани. "Когато човек е в чужбина, той е склонен да идеализира родината", казва инженерът Максимилиян Еманс, завърнал се в Германия след 10-годишен престой в Австрия. "Но когато останеш по-дълго, започваш да виждаш разни недостатъци, които преди просто не си забелязвал", добавя той.
Филип Майер също може да се "похвали" с първи разочарования от срещата с новата стара родина. "Германците се оплакват прекалено много, за тях чашата винаги е наполовина празна, докато за хората в Америка тя е наполовина пълна", казва той. Въпреки това Филип се радва, че се е завърнал. В едно обаче той е убеден - че ако САЩ или някоя друга страна му предложат по-добри условия за работа и живот от актуалните в Германия, той няма да се поколебае дори за миг и отново ще напусне родината си.
По „Дойче веле“

Станете почитател на Класа