Вълна от корупция заля румънското правителство

Вицепремиерът на Румъния Ливиу Драгня бе обвинен на 7 октомври в изборна измама, а икономическият министър Варужан Восганян подаде оставка заради спорна сделка с природен газ. Това бяха най-новите от серията случаи на корупция на високо равнище. Прокурорите в антикорупционното звено обвиниха Драгня в „използване на влияние и авторитет“ в Социалдемократическата партия, „за да получи несправедливо електорално предимство“ при свикването на референдума миналата година за импийчмънт на президента Траян Бъсеску. Тогава гласовете бяха 87 % „за“ отстраняването на президента, но вотът бе анулиран поради недостигане на минималния праг на избирателна активност. Според прокурорите ролята на Драгня е била „да координира сложен механизъм с цел промяна на данните за активността“, като е призовавал партийни лидери по места да направят за целта „всичко възможно и да нарушат закона, ако трябва“.
Други 70 души, включително местни партийци и служители от избирателните комисии, също са обвинени в изборни измами. Според премиера Виктор Понта прокуратурата е политически мотивирана, а натовареният с дело прокурор получава заповеди от президента Бъсеску. Прокурорът бе уволнен часове след приключването на делото. Понта обаче прие оставката на министъра от Либералната партия и бивш кандидат за еврокомисар Варужан Восганян, който бе обвинен „в заговор срещу националната икономика“, когато договори специална цена на природния газ за силно задлъжняла компания.
Опасенията за независимостта на съдебната система в случаите на корупция на високо равнище остават ключов проблем в специалната система за мониторинг, която ЕС въведе за Румъния и България. Редица други политици, включително евродепутати бяха съдени, а някои и пратени в затвора през последните месеци по обвинения в корупция. Сред тях е евродепутатът Адриан Северин, разкрит преди две години от в. „Сънди таймс“, че е приел подкуп от журналисти, представящи се като лобисти.
По „ИЮ Обзървър“

Станете почитател на Класа