Румъния заплашва да блокира търговското споразумение на ЕС с Канада

Румъния заплаши да не ратифицира неотдавна подписаното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, ако Отава не премахне визите за румънски граждани. „Не вярвам румънският парламент да ратифицира споразумението с Канада, ако преди това властите в Отава не приемат справедливи мерки за свободата на придвижване на румънските граждани”, заяви външният министър Титус Корлъцян във Вашингтон.
Той добави, че Р,умъния иска само да бъде третирана по същия начин, както Чехия, за чиито граждани Отава ще премахне визите в следващите дни. Канадският премиер Стивън Харпър направи това обещание на чехите, докато подписваше споразумението ЕС – Канада миналата седмица в Брюксел. Сделката с Канада, която се разглежда като матрица за още договаряното по-голямо споразумение на ЕС със САЩ, не може да влезе в сила, докато не бъде ратифицирано от Европейския парламент, от парламентите на всичките 28 членки на ЕС и от канадския парламент. Очаква се това да стане в най-добрия случай през 2015 г. Прага също вече намекна, че ще изчака с ратификацията, ако не се изпълни обещанието за безвизови пътувания за чехите. За разлика от Румъния и България, чиито граждани винаги са пътували с визи до Канада, чехте се радваха на безвизови пътувания между 2007 и 2009 г., когато Отава реши да върне визите заради увеличения брой чешки роми, търсещи убежище в страната. Но след това „положителното развитие” в броя на подаваните молби за виза накараха правителството отново да промени намеренията си. Колкото до двете балкански страни, търговският мнистър Ед Фаст заяви миналата седмица: „Отдаваме голямо значение на отношенията ни с Румъния и България и сме уверени, че ще успеем да разрешим проблема в краткосрочен или дългосрочен план.”
Междувременно посланикът на ЕС в Канада Мари- Ан Конинс посочи пред канадския „Глоб енд мейл”, че някои точки от търговското споразумение могат да влязат в сила преди 2015 г., като се заобиколи процесът на национални ратификации. Тя обаче не уточни за кои точки става дума.
 

Станете почитател на Класа