Китай ще продължава да зависи от руските самолетни двигатели

Представители на китайската авиационно-промишлена корпорация AVIC заявиха в интервю за Jane's Defense Weekly, че използването на руски двигатели за произведените от корпорацията самолети ще продължи 5-8 години, т.е. до 2018-2021 г. По-рано вицепрезидентът на вносно-износното подразделение на AVIC - компанията CATIC - Ма Чжъпин съобщи, че китайският изтребител от четвърто поколение J-10 досега няма разрешение за износ. Тези две новини са тясно свързани и означават, че перспективите за износ на китайски бойни самолети в близко бъдеще не са особено оптимистични. Видният представител на китайската авиационна промишленост академик Фън Пейдъ през септември в интервю за китайските медии директно призна, че офицерите от китайските ВВС не се доверяват много на китайските двигатели, като предпочитат вносни.
Още по-трудно е чуждестранен поръчител да се довери на китайските двигатели. На практика цялата военна и гражданска авиационна техника се експортира с вносни двигатели, като при това роля играят Русия и Украйна (за самолетите) и Франция (доставя двигателите Turbomeca Arriel 2 за хеликоптерите).
За експортирането на военна техника с вносен двигател Китай трябва да получи разрешение за реекспорт на двигателя от страната производител. В противен случай производителят може да се откаже да осигурява техническото обслужване и ремонта на двигателя, което може да създаде проблеми. За експортиране на изтребител FC-1 Китай получи разрешение за реекспорт на руския двигател РД-93 в редица страни, включително и Пакистан. Получаването на разрешение за Пакистан стана трудно, защото Индия оказваше много силен политически натиск върху Русия, като настояваше да забрани доставките. Но предвид особената важност на програмата на FC-1 за китайската промишленост и приятелския характер на руско-китайските отношения Русия се съгласи да разреши реекспорт. Изявлението на Ма Чжъпин, че изтребителят J-10 няма разрешение за износ, може да означава, че в случая Русия не е дала разрешение за доставка на двигателите си АЛ-31ФН в Пакистан.
Невъзможно е да постигнеш успех в износа на бойни самолети, ако не контролираш производството на двигатели. Очевидно е, че Китай ще се сблъска с трудности при износа на авиотехниката си на пазара, където има голяма вероятност от конкуренция с Русия. Затова най-големи успехи във военния износ Китай вероятно може да има в доставките на ракети оръжие и средствата на противовъздушната отбрана. Тъкмо в тази област неотдавна Китай постигна най-големия успех в историята на оръжейния си износ, като спечели конкурса за доставка в Турция на тежки зенитни ракетни комплекси HQ-9 на обща стойност над $3 млрд.
По „Гласът на Русия“

Станете почитател на Класа