Проектът АЕЦ „Белене“ нито е печеливш, нито перспективен

Преди години в проекта АЕЦ „Белене“ участваха 8-9 компании от Европа. Всичко обаче се разпадна. Нито една от компаниите не участват. Това означава, че проектът нито е печеливш, нито перспективен. Това каза енергийният експерт Георги Касчиев по БТВ.

 

Европейски компании няма да участват.  Няма и частни компании. Това е доказателство, че той не е интересен. Ще участват държавни компании т Русия и Китай. Това са страни извън ЕС. Имайте предвид, че всички ядрени дейности в ЕС са легитимирани и включването на други страни изискват много силно доказване. Перспективите-едва ли ще се стигне до реализиране на проекта.

Повече от 9 млрд. ще струва обекта. Площадката се намира в зона със сеизмичен риск. Възглавницата беше наводнена и компрометирана. Този факт се прикрива. За мен е рисково строителството. Управляващите нямат хал-хабер от ядрен риск.

 

.

 

„Росатом“ развива и военните проекти. Те разработват оръжия, които са срещу НАТО. А ние се прекланяме пред тях. Те разработват ракета „Летящия Чернобил“. В последна сметка става ужасен взрив и след това нивото на радиация се увеличава до 16 пъти в региона. Тестът става на платформа в морето. Значи е то е замърсено. Беше съобщено, че норвежка станция е засякла радиоактивен йод. Значи там е някъде е станала аварията.

Припомняме, че изтича срокът за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене”. Очаква се оферта от „Росатом”. До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване – от „Фрам атом” и „Дженерал електрик”. Не се изключва възможността стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да представят оборудване.

Станете почитател на Класа