Коронавирусът. Ами ако има паритет?!

Зад медийната истерия, която като маскировъчен халат покрива епидемията, се крие същността на политическата реалност. И тя е отчайваща за свръх- и неолиберализма

 

Коронавирусът играе ролята на неочакван стрес-тест за устойчивост на държавите. Подобно на всяка една острокритична ситуация. Каквато е например класическата война. Коронавирусът си „избра“ първоначално да атакува азиатските страни, които имат твърдо централизирана власт. Някои от тях са авторитарни държави или монархии със силен репресивен апарат. Други не, но националната им култура е свързана много тясно с дисциплината. В тези страни свободата не може да бъде неограничена. Не можеш да бъдеш свободен без определени граници.

За разлика от Азия, в либералните демокрации на Запад гражданските свободи са най-висшето благо. И ето, че днес тези свободи са рязко ограничени от коронавируса. Ограничена е даже свещената свобода на предприемача. Пандемията постави под съмнение всяка човешка дейност. Зад медийната истерия, която като маскировъчен халат покрива епидемията, се крие същността на политическата реалност. И тя е отчайваща за свръх- и неолиберализма.

В света годишно умират 15 милиона души от респираторни заболявания. По най-скромни сметки грипът убива над 300 000 годишно. Дотук с числата. Защо тогава се вдига такъв огромен медиен шум около COVID-19? Защото предстои пандемия, която все още е далеч от своя пик в света като цяло. Европа и Америка тепърва ще трябва да се сражават с вируса. COVID-19 е най-сериозната пандемия в нашата история. За разлика от други вируси новият коронавирус SARS-CoV-2 не е толкова смъртоносен. Но към днешна дата той е най-комплексната биологическа заплаха.

Първоначално ЕК, ООН, МВФ и СТО бяха като зайци, хипнотизирани от питон. Необходимо им бе доста време, преди да се поразмърдат. Папата изчезна, английската кралица Елизабет II се скри от публиката. В ислямския свят Мека бе затворена. За първи път през последните месеци понятието „колективен Запад“ се лиши от съдържание. САЩ са разцепени на две яростно противоборстващи групи, демократи и републиканци. Битката между тях по-скоро прилича на кеч в кална локва в центъра на провинциален американски бар. ЕС след Brexit e на кислородно дишане. Берлин се е вторачил в своя пъп, а Макрон прави отчаяни движения да се задържи на повърхността не само в ЕС, но и у дома.

Има различни версии за появата на този вирус. Говори се открито, че коронавирусът е изкуствено създаден. Някои говорят за китайски лаборатории, други за американски. Михаил Ковалчук, физик от Руската академия на науките, ръководител на Курчатовския институт (атомна наука и техника) и един от приближените на Владимир Путин, е първата знакова фигура в Русия, която ясно намеква за изкуствения произход на коронавируса и неговите свойства на биологическо оръжие. Ковалчук направи паралел с изпитанието на ядрено оръжие от армията на САЩ по време на бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. И отправи остро предупреждение към тези, които могат да конструират такива вируси. Те са длъжни да разбират, че не само те разполагат с такива средства. И че паритетът се съблюдава и е налице. Михаил Ковалчук подчерта, че руснаците са възстановили своята система за биологическа защита.

Зам.-директорът на информационния отдел към Китайското външно министерство Чжао Лицзян публично изказа съмнение, че представителите на Въоръжените сили на САЩ са могли да докарат през ноември 2019 г. новия коронавирус в град Ухан, провинция Хубей. По този начин Чжао коментира заявлението на високопоставен чиновник от американската система на здравеопазване, който призна, че в САЩ през втората половина на 2019 г. е имало няколко случая на хора, починали от грип, у които е бил открит коронавирус. Заслужава да се обърне особено внимание, че китайската общественост споделя съмненията на Чжао. Китайците считат, че американците им дължат обяснения.

От друга страна, доктор Брайън Мойнихан, главен лекар на Конгреса на САЩ, заяви тази седмица на закрито съвещание на членовете на Сената, че от 70 до 150 милиона американци биха могли да се заразят с коронавирус. Доктор Антъни Фаучи от американския Национален институт по здравеопазване счита, че нивото на леталност на COVID-19 в бъдеще може да бъде около 1%. Което означава, че от 750 000 до 1,1 милион американци могат да умрат от това заболяване. Тази цифра е равна на загубите на САЩ по време на Втората световна война или на загубите на Севера и Юга в гражданската война през XIX век.

Меркел предупреди, че 70% от германците могат да бъдат поразени от коронавирус. Това са около 58 милиона германци. По формулата на доктор Антъни Фаучи това са над половин милион загуби за Германия. Чешкият премиeр Андрей Бабиш нарече „контрапродуктивни“ думите на Меркел. Епидемиологът Марк Липсич от Харвардския университет подкрепи гледната точка на германския канцлер. Той счита, че от 40% до 70% от населението на света ще бъде заразено. Дано и двамата експерти да грешат!

В противен случай, ще загинат от 30 до 50 милиона жители на нашата планета. Патрик Бюкенън, бивш сътрудник в администрацията на Рейгън, зададе следния въпрос: „Умно ли изглежда днес решението да се пренесе производството на фармацевтични стоки и жизнено необходими лекарства в Китай?”

В тази тежка ситуация българските политически играчи трябва да се обединят и да подпомогнат правителството и кризисния щаб в борбата с епидемията. Всякакви политически спекулации и ритане на краката на стола, на който стои правителството, в този момент е опасно и вредно.

След края на епидемията отново ще има време за всякакви политически борби.

Нека бъдем отговорни. Да си останем у дома! И да спрем разпространението на вируса!

 

Боян Чуков, InFacto

 

 

Станете почитател на Класа