Владимир Костов: Човекът срещу Ковид-19. Познаваме ли себе си?

В последните няколко десетилетия той е понесъл тежки поражения. Причинени от промени в това как се храним, как се движим, как работим, с една дума – как живеем

Нашата битка като човеци срещу Ковид-19 не е изключение. Подобно на всяка друга, за да я спечелим, трябва да опознаем противника. Но не по-малко, а може би и повече, да знаем и преценим добре себе си, собствените си сили. И благодарение на познаването им, да съумеем и да ги умножим, ако трябва, в хода на битката.

В случая, това е имунитетът ни. На хората въобще и на всеки от нас. Защото всичко го показва. Шансът ни да победим Ковид-19 се определя най-първо от имунитета на всекиго. Едва след това, към предложеното от имунитета, се добавя всичко онова, което може да ни дадат медицината и самоотвержените усилия на служителите й на всички равнища.

В този смисъл, тревожи, че в световния дебат за битката с Ковид 19, толкова малко се говори за имунитета ни. Достатъчно е да помислим за хората с наднормено тегло и с подбудени от него хронични заболявания, за да си дадем сметка, че в последните няколко десетилетия имунитетът ни е понесъл тежки поражения. Причинени от промени в това как се храним, как се движим, как работим, с една дума – как живеем.

Още сега, в хода на битката с Ковид-19, трябва да си дадем ясна сметка за всичко, което сме допуснали да отслабва имунитета ни. Защото, ако не го разберем и оценим сега, в хода на битката срещу Ковид-19, има една голяма опасност. След като – да се надяваме – ефикасна ваксина бъде намерена и Ковид-19 бъде победен, вредните за имунитета ни, действия или бездействия, да си продължат. Защото, нали, всички си пожелаваме, „лошото да отмине“ и животът „да се нормализира“.

Но едно „нормализиране“, изразено в повторение на довелото до отслабване на имунитета ни във времето преди срещата с Ковид-19, ще бъде навярно по-опасно и по-трудно за понасяне, дори и от битката, която сега живеем.

Разбирането на състоянието на имунитета ни – т.е. на собствените ни сили като последица от начина ни на живот – е първото и най-важното условие. Както за да бъдем сигурни победители срещу Ковид-19, така и за да се подготвим максимално за неминуемите последващи битки с вируси и всякакви други подобни явления.

 

 

Станете почитател на Класа