Проф. Светлана Шаренкова: Когато лидер и народ вървят заедно

Путин е лидерът, който върна Русия като непреодолим фактор на световната геополитическата сцена

Чрез десетки телевизии и социални мрежи милиони хора по света станаха преки свидетели на грандиозния парад на „Червения площад” в Москва, посветен на 75-годишнината от Великата победа над фашизма. Той се състоя в същия ден и час след историческия Парад от 1945 г., носещ спомена и величието на Победата на Доброто над Злото, на Живота над Смъртта...


Наред с всенародния патриотизъм, силата на руската държавност и съвременната военна и технологична мощ, зрителите станаха свидетели на солидарността между приятелски народи, жадуващи мирно небе и взаимно уважение в днешния многополюсен свят.


На „Червения площад” в един строй маршируваха както части от армиите на Русия, Беларус, Азербайджан, Армения, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан - някогашни членки на Съветския съюз, така и офицери и войници от Китай, Индия, Монголия и Сърбия.


Но най-силното в емоционален смисъл, което не можаха да скрият камерите, бе духовната връзка между президента Путин и руския народ – неговото синовно отношение към ветераните от войната, уважението му към армията и гражданите, дошли на празника.


Потомък на червеноармеец, самият той офицер, издигнал се до държавен глава, избиран четири пъти с огромни мнозинства от сънародниците си. Преодолял с ясна политическа воля и народна подкрепа икономическата, социалната и ценностната разруха, настъпили след разпада на Съветския съюз.


Владимир Путин е лидерът, който върна Русия като непреодолим фактор на световната геополитическата сцена. Противопостави се на безперспективния еднополюсен ред и заедно със своя дипломатически и военен екип се зае с нелеката задача да върне стабилността в Близкия изток. Превърна се в идеолог на нова политическа философия, основана на суверенитета, вярата и традициите на националната държава, като алтернативна на глобализма и неолиберализъма.


Стана инициатор на рестарт на социалната държава в Русия – мерките срещу COVID-19 бяха съпроводени от активна икономическа защита на гражданите, на малкия и средния бизнес, предложи въвеждане на данък „богатство” с основна цел създаване на солидарно общество. Въведе реални безвъзмездни помощи за майките и младите семейства, облекчения за жилищните кредити, стимули за иновациите и информационните технологии... Владимир Путин предложи пакет от конституционни реформи, даващи повече права на регионите и субектите на федерацията. И всичко това след широко институционално и обществено обсъждане ще стане реалност само ако бъде одобрено от руските граждани на общонароден референдум на 1 юли т. г.


На фона на този дългосрочен замисъл за развитие на държавността, икономиката, демографията и социалната политика в най-голямата държава в света, сравнението с българския политически ландшафт е направо отчайващо. Ние се занимаваме с вулгарни записи, унижаващи българската държавност, и скандални снимки, на които в нощното шкафче на нашия министър-председател се виждат крупни суми пари.
Вместо реална социална и икономическа помощ на ударените от тримесечната карантина българи се предлагат само кредити и никакви безвъзмездни антикризисни мерки. Цари спекула с цените на основни стоки, доходите драстично намаляват, пенсионерите мизерстват, безработицата расте, а бизнесът е в безизходица.


И защо е така? Та нали преди 13 години влязохме в мечтания Европейски съюз, а днес сме първи само по бедност, корупция и изчезваща нация.


От друга страна, Русия беше нарочена за изостанала азиатска държава, от чиито „окови” се избавихме преди цели 30 години. Да... ама не! Между днешна Русия и съвременна България има две фундаментални разлики! Русия умее да защитава и отстоява своя национален суверенитет и икономически интерес.


В Русия Лидер и Народ вървят заедно, а в България, управляващите отдавна се откъснаха и от земята, и от хората.
И гледайки Парада на Победата в Москва, където преди 75 години гордо маршируваше като единствен чужд войн българският генерал Владимир Стойчев, се питаме - докога ще продължаваме да живеем в това безвремие!?

 

 

 

Станете почитател на Класа