М. Константинов: Според математическото моделиране от Ковид-19 у нас ще умрат между 200 и 400 души

Поуките от пандемията са, че трябва да се замислим за това как живеем, защото бяхме тръгнали буквално както се казва „пир по време на чума“, и се оказа, че чумата дойде, обясни математикът

Проф. Михаил Константинов, математик, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Водещ: 166 са новите случаи на коронавирус в петък у нас. Това е нов рекорд на заболели с Ковид-19 за денонощие. Така общият брой заразени вече 4408. Защо страната ни изпусна ситуацията с коронавируса? Казвам добър вечер на проф. Михаил Константинов.

Михаил Константинов: Преди да разгледаме ситуацията и да кажем изпусната ли е или не, нека да направя едно уточнение – тези над 4000 случая, за които вие говорите, не са на заболели, а на доказано заразени. Вие примерно, надявам се да сте напълно здрава в момента, но нищо чудно ако си направите сега един PCR, да се окажете положителна. Тоест, да сте от т.нар. „безсимптомни“ заразени. Те не са болни – това е много важно уточнение. Болни са тези, които развиват симптоми: температура, кашлица и т.н., които развиват пневмония – тогава е най-опасно. А това са просто хора, в които има констатиран този вирус. Това са тези хора. Това е уточнението. Освен това, когато говорим, какво е положението в България, веднага трябва да кажем, какво е то в Европа и в света. Ние по смъртни случаи на 1 милион от населението сме точно 2 пъти по-добре от света и 8-9 пъти по-добре от Европа, пъти. Понеже тези числа не се разбират добре, ще ви кажа още едно-две числа. Ще говорим за това, колко е лошо положението в САЩ. И наистина там е тежко положението. Въпреки това САЩ са на 9-то място по смъртност. Тоест, преди тях има едни 8 държави, където умират повече хора. Виждате, че това не се знае, и като кажете САЩ – край, ужас. Ами 9 други държави, и тези 9 други държави са от типа на Белгия, Обединеното кралство, Испания, Италия, Швеция ако искате, Франция и т.н. Това са държави, в които има повече умрели, отколкото в САЩ. Още един пример – всички знаем, че в Русия е тежко положението. Да де, но Русия има 60 умрели на 1 милион. Тоест, Русия е 10 пъти по-добре от Италия и Испания, 10 пъти по-добре. Така че виждате, че много внимателно тябва да се работи с числата и да се взимат относителни числа, а не изобщо. Като имате най-много население, е ясно, че имате и наймного заразени и най-много починали. Така, да се върна на вашия въпрос. Да, мерките се охлабиха и започна по-масово констатиране на заразени хора. Повтарям, заразени, и дано тези хора да не се разболеят.

Водещ: Защо се увеличава броят на заразените?

Михаил Константинов: Увеличава се, защото хората контактуват повече. Освен това, се правят повече тестове. Нашите заразени, между другото, защото и това е важен параметър, са пак около 10 пъти по-малко отколкото в Европа на глава на населението, пак 10 пъти по-малко. Те обаче правят повече тестове. Ако вие правите повече тестове, ще откриете повече заразени. Така че това е истината. В момента тече процес в Европа, при който заразените на ден растат, а умрелите на ден, това е много важен параметър колко души умират на ден, намаляват. Тоест, смъртността затихва, заразеността се увеличава. И тук още искам да обърна на нашите слушатели и читатели внимание върху две неща. Като говорим за починали, има две величини: едната с натрупване колко са умрели до момента – в България това са малко над 200, и колко умират на ден – това са 1-2-3 за България. Пак искам да ви припомня, че в България поради други причини умират около 300 души на ден. Тоест, ето ви още едно число. В България от вируса не са умрели толкова хора, колкото иначе умират за един ден по други причини. Така че и това трябва да се има предвид. България е сравнително встрани от тежките поражения от този вирус и се надявам ние постепенно както се казва да свикнем с него с минимални щети. Защо е така, това е друг въпрос: по-добрата ваксинираност, по-добрата наследственост. В България имаме много богата наследственост, а не сме като някои северни държави, които там да не казвам какви кръвосмешения са практикували през вековете. Тук който не е минал, той не е преспал с някого и обогатил генофонда, което е страшно важно и полезно.

Водещ: Май ще се окаже прав доц. Мангъров, който твърди, че трябва всички да изкарат коронавируса така или иначе, за да се стабилизира ситуацията.

Михаил Константинов: Това вероятно е така, въпросът е за колко време ще се случи този процес. Защото ако настъпи твърде бързо, ще има и много тежки случаи за единица време, и това ще претовари системата. И тук малко да облекчим ако искате нещата, да ви кажа българското племе на какво се дели вече, защото ние се делим на всичко: леви-десни, бедни-богати, ЦСКА-„Левски“ и т.н., новото главно разделение е на мутафи и на мангъри. Едно време бяха чукундури и огундури, както помните, а те вече са мутафи и мангъри. Най-интересното е, че те преминават едно в друго тези състояния. В началото почти всички бяха мутафи, а сега някои минават към мангърите.

Водещ: А защо трябваше да се удължи извънредната епидемиологична ситуация при това положение?

Михаил Константинов: Аз не съм специалист. Не искам да ме питате много въпроси, в които не съм тесен специалист. Аз се занимавам с математическо моделиране на процеса, което е нещо друго. Когато моделирате една пандемия, трябва в общи линии да разгледате някои числа, които пристигат от другаде, и не се интересувате от физиката на нещата или по-скоро от медицинската страна. Аз съм математик по професия. Така че мерките нека да ги обсъдят хората, които разбират от това нещо. Доколкото разбирам, целта е този процес да настъпва бавно и постепенно. Ние постепенно придобиваме имунитет. Какво ще стане в бъдеще, какво ще бъде догодина или в края на тази година, ние не знаем.

Водещ: А какво показва математическото моделиране?

Михаил Константинов: Математическото моделиране в самото начало преди известно време показваше, че в България ще умрат между 200 и 400 души. Сега, както виждате долната граница е достигнахме, да се надяваме, че горната няма да я минаваме много. Но нека да повторя отново – на ден от всякакви други причини умират около 300 българи, 300, а до този момент от коронавируса са умрели 200 за целия период. И освен това, една радостна вест има – за този период от 4 месеца с коронавирус в България са умрели най-малко хора за този период от последните 5 години. По някакви причини животът се е успокоил, катастрофите са по-малко и т.н. Тук, разбира се, медиците казват, че може би е имало отложени смърти, много хора не са отишли до болница, не се правят операции, тоест, те в момента примерно не са умрели на операционната маса, но много скоро някои от тях ще развият тежко болестта и ще стане много лошо по други причини. Нали разбирате, когато всички хора се оперират когато трябва, малък процент умират, това е за съжаление така. Когато обаче отложите тези операции, тогава вече те ще развият тежки заболявания и може би ще имаме повече смъртни случаи, да не дава Господ. Но засега по някакъв начин се спарваме.

Водещ: Проф. Константинов, не се ли превърна пандемията в удобен политическа параван?

Михаил Константинов: То няма политик, който да не използва всяко нещо за параван. Така че от една страна и управляващите го използват, и твърдят с основание, че България се е справила добре, от друга страна опозицията критикува, че нещата не са толкова добре, че се отнемат права и свободи – и двете неща са верни. Тук истината е сложна, не може да кажете с две думи, точно какво е положението. Пак повтарям, нека да бъдем дисциплинирани, без да се паникьосване, но и без да се отпускаме, да оставим този процес да се развие. Ясно е, че няма да ни се размине.

Водещ: Добре, но при това положение не се ли нагнетява в известна степен напрежението със затягането на мерките? И страховете да се използват политически?

Михаил Константинов: То всяко може да нагнети напрежение. Така че трябва да запазим хладнокръвие и здрав разум. И през цялото време аз апелирам към това: нека да се сравняваме с другите европейски държави. Ние не сме в Космоса някъде, нашата държава е в Европа. И затова аз ги сравнявам нещата с Европа. Ние имаме средно за Европа 10 пъти по-ниска смъртност в България, а в сравнение със света – 2 пъти по-ниска смътност. Под смъртност разбирам умрели на 1 милион, другото не е истинска статистика, защото не е съотнесено към населението. И така, сравнително нещата не са кой знае колко зле, и трябва да бъдем внимателни. В крайна сметка това важи за всяко друго заболяване, не само за коронавируса. Представете си тежък грип. Всеки, който е бил болен навремето от тежък ларингит, ами стои си в къщи, не излиза, докато му мине, не отива да се бута в хората, и така грипът си затихва.

Водещ: А не се ли затягат мерките и се удължава епидемиологична обстановка заради скандалите, които през последните седмици разтресоха България?

Михаил Константинов: Първо, вече никой не е ограничен де факто. Ограниченията са минимални. Удължената епидемиологична обстановка означава, че се дава възможност на правителство да взема бързи мерки, ако се наложи. Единственото, което в момента трябва да се прави, е да се носят маски на закрито, доколкото разбирам. Всичко останало – всеки може да ходи където иска, всичко зависи от неговата съвест в крайна сметка и опира до неговите разбирания. Така че нещата са нормални. Нека не истерясваме толкова много, имаме друга работа да вършим.

Водещ: Каква?

Михаил Константинов: Да видим какво ще направим с т.нар. „икономическа“ и „финансова“ кризи. Казвам така наречена, защото нека да помислим там, хайде да видим какво се е случило в икономиката. Не искам много хора да се обидят като им кажа, че нищо не е станало, но помислете. Ние нямаме разрушена инфраструктура, нито война е имало, нито бедствие, нито земетресение, нито цунами. Предприятията са си на мястото, пътищата са си на мястото, и инфраструктурата е цяла и невредима. Намалява консумацията, да. Хората ходят по-малко на ресторант, купуват по-малко коли. Но пък и това, което бяхме направили, беше безобразие, аз ще го кажа откровено. Телефон сменяме на 6 месеца, кола – на 3 години, хайде да не е за България, но в Европа. Това е абсолютно разхищение, това е безобразие. Аз съм на достатъчно много години и съм карал старите си автомобили. Автомобилите вървяха по 1 милион километра. 15 години карахме кола, след което тя си беше запазена. Сега след 5-та година почва да се разпада автомобилът. Те нарочно го правят това, а не че не могат да направят здрав автомобил, но те го правят, за да купуваме все нови и нови коли. И какво правим, като караме все нови и нови коли? Какво ново става като си сменим телефона с нов, какви нови функции сме получили? А и телефоните ги правят така, че след една година да се скапят. После викаме: „Няма ресурси“, ами ние ги пилеем ресурсите. Много се извинявам, с това летене – бил евтин билетът от 50 евро, дай да отидем да пием кафе в Париж утре. Това е безобразие. Изразходват се не знам си колко десетки тонове гориво, унищожавате огромна маса озон, въртите една 300-тонна машина, като я разкарвате от точка „А“ до точка „Б“, за да си пиете кафето в Париж. Сега, съжалявам, няма да го пиете в Париж.

Водещ: Проф. Константинов, какви са поуките на пандемията?

Михаил Константинов: Поуките са, че трябва да се замислим за това как живеем. И да започнем да живеем по по-разумен начин, защото ние бяхме тръгнали буквално както се казва „пир по време на чума“, и се оказа, че чумата дойде. По-умерено. Свят ще има и след нас, имаме деца, имаме внуци. Много хора в момента живеят, като че ли утре ще бъде потоп или ще ни удари астероид. Няма такова нещо, човечеството ще го има много време. Не можем да оставим на нашите деца и внуци разорена и мръсна планета. И ние напълнихме океана с пластмаса и боклуци. „Фукушима“ бълва радиация в океана, не знам колко стотици хиляди тонове радиация. Богатите хора по света, знаете, не ядат морска риба вече, защо не ядат – нали ви обясних току-що, видяхме защо. Така че действително по-малка консумация, по-разумен живот. Нека да се вгледаме в себе си, да видим кои са важните работи. И в крайна сметка да си гледаме работата, да не се занимаваме с конспирации.

Водещ: И все пак да се вгледаме и в държавата си, нали?

Михаил Константинов: Естествено, че в държавата. Тя, държавата е всичко, което ние правим.



Цоня СЪБЧЕВА

 

 

 

Станете почитател на Класа