Защо знакови лица останаха извън Националния съвет на БСП?

БСП без вътрешна опозиция в новия Национален съвет. Членовете на пленума бяха избрани след двудневен конгрес. Резултатите показват основна промяна на състава на пленума. В ръководството не влизат знакови имена, сред които президентът на ПЕС и бивш лидер на столетницата Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Красимир Янков и Георги Пирински.

„Това е вотът на делегатите от конгреса, на социалистите, които са упълномощени от своите организации да представляват партията и да вземат решението. Не можем да говорим за някакво еднолично решение на Корнелия Нинова и на бившето изпълнително бюро или на стария Национален съвет". Така членът на Националния съвет на БСП обясни вота в левицата.

Той коментира и мненията на вътрешната опозиция в партията, че пътят за едноличното управление в БСП е отворен, както и думите на Сергей Станишев, че левицата вече е лидерска партия без идейна основа, превръщаща се в гумен печат.

„Станишев заяви това след конгреса, след като видя, че не е избран в Националния съвет. Предния ден, когато течаха изказванията, той не се изказа. Учудвам се защо тогава не каза - разчиствате пътя, постъпвате тоталитарно, правите Съвета гумен печат", каза Свиленски.

Според него, в по-широк контекст, би било нормално Станишев да бъде избран и припознат от делегатите. Защо това не се е случило Свиленски си обяснява с разминаване между това, което той прави и желанията на делегатите и социалистите.

„Михаил Миков сам заяви желанието си да не участва със своите аргументи. Станишев реши да се включи в надпреварата и получи отговора от конгреса", добави членът на Националния съвет на БСП.

Той коментира и оттеглянето на Калоян Методиев от екипа на президента и дали присъствието му на празненство на БСП има връзка. „Не знам каква е причината да се разделят. Ние от други институции не се интересуваме. Аз не познавам г-н Методиев. Нито един от двамата не заяви такава причина. Ще заблудим, ако вменим, че има подобна връзка", категоричен беше Свиленски.

Станете почитател на Класа