×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Орешарски: Вървим към реиндустриализация, но без държавни средства

  • Нови регламенти целят спиране неплащането на ДДС от търговските вериги, заяви премиерът

Мая Цветкова

 

Една от основните цели на това правителство е връщането на страната по пътя на икономическия растеж и реиндустриализацията. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на иницииран от него национелен форум „Правителство – Бизнес". Форумът се проведе в НДК при огромен интерес от страна на бизнеса, чиито представители задаваха въпроси към премиера, вицепремиера Даниела Бобева и министри.

 

Пламен Орешарски посочи, че реиндустриализацията, която започва в Европа, у нас няма да се извършва с държавни средства, а ще се осъществява основно чрез насърчаване на частните инвестиции в различни области. Ще се подпомага рестартирането на някои фирми, но само такива, които имат бъдеще и където могат да се прилагат иновации, подчерта премиерът.

 

По същия въпрос министъръта на финансите Петър Чобанов коментира, че процесът на реиндустриализация е комплексен и отделните случаи не могат да бъдат генерализирани. По думите му, всичко зависи от това какво затруднение е срещнало съответното предприятие. Като пример министърът на финансите даде наличието на големи данъчни задължения, които не са могли да бъдат обслужени, и вариантите биха могли да бъдат или разсрочването им, или държавата да придобие дял в компанията под формата на дълг срещу собственост. „Така че не е задължително държавата пряко с пари от бюджета да участва в процеса", уточни той и допълни, че има и редица държавни предприятия, които могат да придобиват дялове и по този начин няма да се използва публичен ресурс. Чобанов каза още, че има предложения и от страна на бизнеса да участва в съживяването на предприятия, чието производството може да бъде възобновено и е рентабилно.

 

Премиерът потвърди заложеното в държавния бюджет относно данъчното облагане – преките данъци няма да се променят, а ставката на ДДС няма да се диференцира за някои видове стоки.

 

Относно наболелия въпрос с големите чуждестранни търговски вериги, които поставят в неравноправно положение българските и чуждите производители и търговци, премиерът даде пример, че от тяхна страна има явни „случаи на заобикаляне плащането на ДДС", който коментар беше посрещнат с ръкопляскания от залата. В тази връзка премиерът потвърди, че се работи по промяна на закодателството, в която посока вече има европейски регламенти – с което да се отстранят нелоялните търговски практики, упражнявани от веригите.

Станете почитател на Класа