×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Бизнесът: Комисията по стоковите борси и тържищата дублира други органи

  • Стоковите пазари биха могли да се контролират от КФН, смята Христо Миленков

Мая Цветкова

 

Функциите на държавната Комисия по стоковите борси и тържищата дублират в голямата си част тези на други контролни органи, като Агенцията по храните и Националната агенция по приходите (НАП). Това беше позицията на представители на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и на Съюза на търговците на храни, представана на „кръгла маса" по промените в Закона за стоковите борси и тържищата, огранизирана от БТПП. Едни от основните промени в закона, предложени от правителството, предвиждат практически разформироване на посочената комисия, като пет експерта от нея продължат за изпълняват някои от нейните функции, но към Министерството на икономиката и енергетиката.

 

Представители на бизнеса посочиха, че проверяващи от Комисията по стоковите борси и тържищата практически изискват едни и същи документи и правят едни и същи проверки като тези на Агенцията по храните и НАП, като при това има случаи, когато си позволяват неправомерно да разширяват законовите си правомощия. Търговци със складове на едро дадоха и конкретни примери в това отношение, когато се стигало дори до „рекет" към фирмите от страна на комисията. Беше посочено, че докато през последните 3-4 години някои фирми целенасочено и многократно са проверявани, то при чужди търговски вериги като „Метро" проверки не е имало.

 

От бизнеса засега не бяха категорични дали Комисията по стоковите борси и тържищата трябва изцяло да се закрие – много от големите търговски фирми подкрепят това становище, но според други би било достатъчно нейните функции да се ограничат до контрол само на стоковите борси, но не и на складовете на едро.

 

Ръководството на Софийска стокова борса (ССБ) обаче подкрепи съществуването на комисията в сегашния и вид, но и те признаха, че е необходима известна промяна на функциите й, регламентирани в Закона за стоковите борси и тържищата.

 

Според предишния председател на Комисията по стоковите борси и тържищата Христо Миленков, контролът на стоковите борси у нас (които са само три, като около 90% от сделките се извършват на ССБ) би могъл да се изпълнява от Комисията по финансов надзор (КФН). По думите на Миленков, така е в цяла Европа, а и по този начин ще се ускори внедряването на фючърсната стокова търговия. Що се отнася до тържищата, техният контрол се осъществява ефективно от Агенцията по храните и друг орган не е необходим, каза още Миленков.

Станете почитател на Класа