×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Промишленото производство отбеляза през май ръст от 4,9% на годишна база

  • Най-голямо нарастване има при добивната промишленост

Промишленото производство през май 2014 г. е нараснало с 4,9 на сто спрямо същия месец на миналата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база обаче има малък спад - от 0,7 процента. Най-голям годишен ръст се отчита в добивната промишленост – с 10,5 на сто, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,4% и в преработващата промишленост - с 2,8%.

 

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 32,8%, производството на превозни средства (без а втомобили) - с 24.9%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 12.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9,4 % и др.

 

Спад през май спрямо година по-рано има при производството на тютюневи изделия - със 17,4%, производството на напитки - с 13,5%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 6,4%. Ръст през май спрямо април има при производството на основни метали - с 5,4%, и на облекло - с 3,5% и др.


В сравнение с април спад има в преработващата промишленост - с 1,8% и в добивната промишленост - с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 0,1%.

Станете почитател на Класа