×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Износът на България извън ЕС спадна с 14,8 за петте месеца на годишна база

  • Външнотърговското салдо с трети страни е отрицателно и е на стойност близо 1,767 млрд. лв.

Износът на български стоки за страните извън ЕС е спаднал с 14,8 на сто в периода януари-май 2014 г. спрямо първите пет месеца на миналата година и възлиза на 6.1 млрд. лв., показват данните на НСИ. Основни търговски партньори на България в този сегмент са Турция, Китай, Сингапур, Русия, Македония и Обединените арабски емирства, които формират 54,4% от износа за т.нар. „трети страни".

 

Дори и за някои от тези страни има спад в експорта през периода - за Турция спада е с 10.3 на сто, за Русия - с 6,2 на сто, а за Украйна той се свива драстично през януари-май - със 72,9 на сто. Най-голям спад се наблюдава в секторите "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация" (36,7%) и "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (26,1%). Ръст на износа за трети страни е отбелязан единствено в сектор "Химични вещества и продукти" (7,2%). Спадът в износа само за май е 0,6% на годишна база и възлиза на 1,4 млрд. лeвa.

 

Вносът на България от трети страни за първите пет месеца на 2014 г. намалява с 5,2% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 7,8 млрд. лeвa. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна. Само за май вносът на България от трети страни се увеличава с 0,5% спрямо същия месец на предходната година и е за 1,8 млрд. лeвa. Външнотърговското салдо на България с трети страни до края на май остава отрицателно и е на стойност близо 1,767 млрд. лeвa. При вноса от трети страни най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор "Разнообразни готови продукти" (21%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (17%).

 

За периода януари-май от България са изнесени стоки за общо (включително и за страните от ЕС) 16,4 млрд. лв., като на годишна база отново има спад, макар и малък - от 5,4%. През периода са внесени стоки общо за 20,1 млрд. лв., т.е. колкото година по-рано. Общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на стойност 3,719 млрд. лв.

Станете почитател на Класа