×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

България ще стартира процедура за влизане в единния банков надзорен механизъм на ЕС

  • Предстои актуализация на бюджета на държавата и на НЗОК

"Голямата новина от днешните консултации - има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след проведените консултации с политическите сили за финансовата стабилност на страната.


Българската народна банка ще поиска и проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора в банковата система. Конкретните мерки, за които са се доворили политиците на днешните консултации са, банковите депозити до 100 хил. евро в Корпоративна търговска банка (КТБ) да са гарантирани според сега действащия закон от Фонда за гарантиране на влоговете. Не е постигнат консенсус обаче, дали в казуса с КТБ да се предвиди нов специален закон за справяне със ситуацията, както препоръча БНБ. "Искам да уверя нацията, че съществуващото българско законодателство е добре работещо и разполага с абсолютно ясни механизми за действие", каза държавният глава. Той допълни, че от тук нататък политическите сили и институциите ще продължат да търсят сходство в позициите.

 

"България има законодателство за финансовия секотор, което е добре работещо и е сихнронизирано с европейските правила", коментира още Плевнелиев. БНБ ще визира конкретните срокове, в които ще се отви тази банка. Аз бих казал, че законодателството ни е достатъчно добро и могат да бъдат следвани процедурите в него", допълни президентът. Според Плевнелиев "цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона".

 

Прокуратурата и разследващите органи ще действат категорично и ще бъдат използвани всички механизми на международното право за разкриване на всички свързани лица с офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите, ако има такива, така че да се стигне до крайния им собственик. Ще бъде назначен международен одит на КТБ, за да се разкрият активите, закупени с тези кредити и да се предприемат действия за възстановяване на задълженията към бюджета и Фонда за гарантиране на влоговете.


Народното събрание ще предприеме промени в Закона за държавния бюджет, инициирани от кабинета Орешарски, които целят гарантирането на един плавен преход към служебното правителство. Това означава да се даде възможност за по-голяма гъвкавост в дефицита, да се вдигне до 3%, да се даде възможност да се увеличи максималния размер на държавния дълг в разумни граници. Да даде съгласие на служебно правителство да сключва договори за държавни заеми и да предприема други необходими мерки за гарантиране на необходим ресурс за гарантиране на финансовата стабилност на държавата. Предстои актуализиране и на бюджета на НЗОК.

Станете почитател на Класа