×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Решението на КЗК за злоупотреби на ЕРП-та се очаква до края на юли

  • Съкратените срокове за решения не са проблем за регулатора

Мая Цветкова

 

До края на юли се очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да излезе с решение за налагане на санкции на трите енергоразпределителни дружества (ЕРП) за нарушение на Закона за защитата на конкуренцията, каза пред журналисти изпълнителният директор на комисията Петко Николов. Проверките на трите ЕРП-та са за злоупотреба с господстващо положение и за евентуални картелни споразумения между тях.

 

Не е проблем КЗК да излиза с решения според новите, по-кратки срокове за проверки на процедурите за обществени поръчки, смята Николов. Комисията и сега прави тези проверки в рамките на двайсетина дни и може да ги намали до две седмици. Председателят на КЗК сподели, че след обжалвания на решенията на комисията пред ВАС, размерът на голяма част от санкциите бива намален.

 

Въвеждането на по-високи такси за обжалване на процедурите за обществени поръчки - до 2% от стойността на поръчката, но не повече от 15 000 лв. - няма да възпрепятства сериозните участници в процедурите да ги обжалват, смята Николов.

Станете почитател на Класа