×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Индикаторът на икономическата активност у нас се подобрява

  • Показателят обаче продължава да е отрицателен през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2014 г. т.нар. Индикатор на икономическата активност (ИИА) продължи наблюдаваната от средата на предходната година тенденция на подобрение, но все пак остана отрицателен. Това показват данните, публикувани в тримесечното издание на Министерството на финансите „Индикатор на икономическата активност в България". През разглеждания период цикличният компонент на индикатора отчете положителна стойност за първи път през последната една година. Благоприятното развитие на индикатора беше свързано както с положителното развитие на голяма част от променливите компоненти, отразяващи състоянието на вътрешната икономическа среда, така и с постепенното възстановяване на икономиките на основните ни търговски партньори.


Като цяло Индикаторът на икономическата активност има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компонент.


В изследването се отбелязва например, че през първото тримесечие на тази година икономическият ръст на годишна база се е забавил до 1,4%, при 1,6% към края на 2013 г., като сега той се е повлиял основно от вътрешното търсене.

Подобрението на динамиката на Индикатора на икономическата активност се свързва главно с по-високата икономическа активност в ЕС, като намери израз в растежа на производството на част от промишлените секстори и съответно на увеличение на поръчките и заеетостта в тях.

Станете почитател на Класа