×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

“ЧЕЗ България” са със загуба от 11,6 млн. лв. за полугодието

Публичните дружества от групата на ЧЕЗ в България реализираха отрицателен финансов резултат от близо 11,6 млн. лева през първите шест месеца на 2014 г., съобщиха от компанията. По-конкретно, „ЧЕЗ Електро България" АД отчете загуба в размер на 6,6 милиона лева, а „ЧЕЗ Разпределение България" АД е на минус с близо 5 милиона лева. За сравнение, за същия период на 2013 г. общата загуба на двете дружества е била 3,64 млн. лева.

 

„Промените в регулаторната среда през последната година и половина ни изправиха пред сериозни предизвикателства. Влошаващото се финансово състояние на дружествата затруднява тяхната дейност, ограничава до минимум възможностите ни за инвестиции в мрежата и така застрашава качеството на енергийните доставки за нашите над 2 милиона клиенти", коментира Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

Въпреки че крайната цена за региона, обслужван от компанията, е повишена средно с около 2%, средствата, които остават за поддържане и обслужване на мрежата до домовете на 2 милиона клиенти, намаляват. От август 2013 г. ДКЕВР промени регулаторната рамка, в резултат на което ЧЕЗ поема риска да финансира инвестициите си, без да има яснота кога и в какъв размер регулаторът ще ги признае и включи в регулаторната база на активите.

 

От ЧЕЗ твърдят, че с извършените инвестиции са обновени 30% от електропреносната мрежа, намален е броят на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42% за периода 2009-2013 г. и са присъедини 70 000 нови клиенти.

Станете почитател на Класа