×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Депутатите актуализираха бюджета на НЗОК с 225 млн. лева

  • Ревизията на държавния бюджет не влезе за обсъждане

На последното заседание на 42-то Народно събрание беше приета актуализацията на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), гласувана изцяло с гласовете на депутатите от БСП и ДПС. С приетата промяна ще бъде направен допълнителен трансфер от държавния бюджет по бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лева. Средствата се предоставят по бюджета на НЗОК за сметка на намаление на трансфери към съответните първостепенни разпоредители.

 

Депутатите приеха и отпускането на 50 млн. лева за бедстващите хора и райони след наводнението в Мизия.

 

Народните представители отхвърлиха предложението да бъде обсъдена точка за кредитните досиета на политиците в КТБ, внесено от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев.

 

По време на обсъждането депутатът Румен Гечев от „Коалиция за България" прогнозира, че до седмици фискалният резерв ще бъде почти 9 млрд. лева. Очакванията са в близките дни в резерва да влязат средствата от ЕС, които бяха спрени заради нарушения, но проектите по европейските програми са били финансирани със средства от бюджета. Гечев посочи още, че е по-добре бъдат направени съкращения на разходите на министерствата, отколкото да се трупа дефицит.

 

След оттеглянето от вносителя не беше разгледано и искането на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Цецка Цачева да бъде дадена възможността на служебното правителство да сключва договори за външни заеми с други държави, Европейския съюз и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции.

Станете почитател на Класа