×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Промишленото производство леко намаля през юни

  • Спрямо година по-рано обаче секторът отбелязва ръст от 0,6%

Индексът на промишленото производство намалява с 1.3% в сравнение с май, сочат предварителните данни на Националния статистически институт. Спадът в добивната промишленост е с 3%, а в преработващата - с 0.5%. В енергетиката е отчетено увеличение с 0.1%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 14.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.6%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.9%.

 

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 6.7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 4.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване и обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 2.9%.

 

Спрямо юни 2013 г. обаче НСИ отчита повишение с 0.6 на сто, благодарение на преработващата промишленост, където ръстът е с 1.8%. В същото време в енергетиката е регистриран спад с 4.1%, а в добивната промишленост - с 1.4%. През май годишното увеличение беше с 4.6 на сто.

 

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо година по-рано има производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 24.3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 20.1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 19.1%, производството на основни метали - със 17.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.6%. Отчита намаление при производството на тютюневи изделия - с 25.1%, производството на напитки - с 9.9%, производството на хранителни продукти - с 5.9%.

Станете почитател на Класа