×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Работодатели и синдикати не искат свръхдефицит по бюджета за 2014 г.

  • Социалните партньори се съгласиха с актуализация на бюджета на НЗОК

Мая Цветкова

 

Актуализация на бюджета, особено в предлаганите значими размери, може да бъде предприета само и единствено по инициатива на действащо правителство и при работещо Народно събрание след провеждане на предсрочните избори на 5 октомври 2014 г. Това заяви общата позиция на социалните партньори председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Токо основните работодателски и синдикални организации в България (БСК, АИКБ, БТПП, КРИБ, КТ „Подкрепа" и КНСБ) не подкрепиха предложението на слежебното правителство за актуализация на бюджета за 2014 г., стана ясно по време на проведеното на 1 октомври заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в което от името на служебния кабинет участваха вицепремиерът Йордан Христосков и министрите на финансите и на здравеопазването.

 

Настояваме обществото и социалните партньори да получат от служебното правителство в близке дни отчет за изпълнението на бюджета за деветмесечието и съответен анализ, както и писмена информация за състоянието на фискалния резерв и държавния дълг, каза още Велев.

 

Емитирането на нов държавен дълг в голям размер, особено при липса на публично достъпна официална информация и варианти за разрешаване на проблемите в КТБ и ТБ „Виктория" и при настоящия състав на на УС на Българската народна банка, е допустимо единствено с оглед покриване на новонатрупания бюджетен дефицит – но само до 3 на сто - ако сегашният фискален резерв не е в състояние да го покрие.

Предложеният от служебния кабинет преди дни проект за актуализация на бюджета предвижда възможността за емитиране на нов допълнителен държавен дълг, като 2 млрд. лева от него са само за поемане на евентуални рискове във връзка с КТБ и ТБ „Виктория". Така бюджетният дефицит на 2014 г. по Консолидираната фискална програма (КФП) би се вдигнал с 3,6% на начислена основа.

 

Сега обаче работодатели и сигнали са съгласни, че по всяка вероятност ще се наложи актуализация на бюджета за 2014 г., но са категорични, че не трябва да бъде приеман проект за актуализация на бюджета, който да предвижда по-голям бюджетен дефицит от 3% БВП. Това е максималната стойност на показателя за страните от ЕС и надвишаването му би довело по процедура по свръхдефицит за страната ни и съответно до отдалечаване на приемането ни в еврозоната.

 

Проектът за актуализация на бюджета на Здравната каса, който предвижда вдигане на разходите й за годината с още около 100 млн. лева, беше подкрепен от социалните партньори, макар и с някои резерви от страна на работодателите.

 

Въпреки неодобрението на социалните партньори, по-късно същия ден на своето заседание служебният кабинет одобри проекта за актуализация не само на бюджета на НЗОК, но и на държавния бюджет. Въпросният проект с (големи) изменения вероятно ще бъде внесен за разглеждане от следващия парламент, който от своя страна може да направи нови промени, преди окончателното приемане или не на актуализацията на бюджета за 2014 г. 

Станете почитател на Класа