×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

П. Ганев: Възможни са фискални рискове в страната

  • Засега най-важен е новият бюджет и казусът с КТБ, смята икономистът

Разликата между финансовата ситуацията в страната сега и преди година и половина е, че в момента има "пожари", които трябва да се гасят и то - до края на годината, казва в свой коментар икономистът от Института по пазарна икономика Петър Ганев. Според него, дори да оставим настрана казуса с КТБ и проблемите в енергетиката, които също водят до главоболия с публичните финанси, текущите фискални "пожари" са не по-малка грижа. Ясно е, че бюджетът за тази година ще се актуализира и ще влезем в процедура по прекомерен дефицит, но по-големият въпрос е какво ще залегне в бюджета за следващата година и как точно бюджетният дефицит ще бъде смъкнат под границата от 2%? Това неизбежно минава през тежки решения в разходната част, тъй като голям ръст на приходите няма откъде да дойде. Fitch, между другото, също посочва, че пробемът е "over-spending", тоест максимално напрагяне на разходите, без да се отчитат реалностите, допълва Ганев.

 

Новото правителство ще трябва първо да реши казуса с КТБ и веднага след това да захване тежки реформи в публичния сектор – противно на очакванията, второто може да е много по-трудно, смята анализаторът. Разнородните партии в парламента не дават много добри изгледи за дългосрочен и живот на евентуалното ново правителство, но

ако такова се състави - а очакванията са по-скоро това да се случи - то първият му бюджет ще покаже дали отново имаме сделка и „задкулисие" или все пак някакъв намек за промяна, подчертава Ганев.

Станете почитател на Класа