Спад на китайските акции

Китайските акции се оказаха под силен натиск от продажби по време на търговията в понеделник, след като приключи неработната Златна седмица (Golden Week holiday) и инвеститорите на борсата в Шанхай започнаха да отразява сериозното напрежение на световните фондови пазари от началото на октомври.

Основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с цели 3,72%, а технологичният индекс Shenzhen – с 3,83% на фона на продължаващата ескалация на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин. Растящата доходност на американските държавни облигации, довела през предходната седмица до засилване на напрежение на глобалните фондови пазари, също допринесе за днешните агресивни разпродажби на акции на китайски компании, като инвеститорите игнорираха решението от уикенда на Китайската централна банка да намали изискванията за минималните задължителни резерви на търговските банки.

За четвърти път в рамките на настоящата година Народната банка на Китай обяви, че намалява нивото на минималните задължителни резерви, които търговските банки трябва да държат в централната финансова институция. Последното понижение е със 100 базисни пункта (с 1%) и би трябвало да освободи средства в размер на 1,2 трлн. китайски юана, или около 175 млрд. щатски долара.

Това кредитно облекчение идва на фона на неотдавнашни данни, показващи, че икономиката на Китай продължава да губи скорост, отчасти поради негативният ефект на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин върху китайските промишлени и индустриални предприятия.

Слабото представяне на Шанхайската борса в понеделник се дължи и на понижението през миналата седмица на индекса Hang Seng, включващ много от водещите големите китайски компании, с цели 4,4%, като днес Хонконгският индекс се раздели с нови 1,39%, достигайки 15-месечно дъно.

Станете почитател на Класа