Свидетелка по делото за Vivacom издаде инвестиционния банкер от ВТВ Соловьов

Джойслин Бенет разказа как ВТВ Капитал е скрила участието си в аукциона по продажбата на най-големия български телеком

 

 

В английския съд ключовият свидетел Джойслин Бенет даде сензационни показания затова, че ВТБ Капитал е прикрила участието си аукциона по продажбата на най-големия български телекомуникационен оператор Vivacom.

Компаниите Empreno (BVI) и LICT (Люксембург), принадлежащи на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, от 2016-та година оспорват в Търговския съд на Англия и Уелс сделката за Виваком, в която ВТБ Капитал продава сама на себе си компанията, при това на крайно занижени стойности. Всъщност чрез фиктивни финансови операции са присвоени активи на дружеството на стойност около 1 млрд. долара от топ мениджърите на британското дъщерно дружество на руската държавна банка ВТБ - Юрий Соловьев и Алексей Яковицки, смятат ищците.

Припомняме, че телекомът Vivacom беше продаден пред ноември 2015 година за 330 милиона евро. Макар стойността на мобилния оператор да е в пъти повече. Компанията бе придобита от българския бизнесмен Спас Русев. Но зад цялата сделка стои ВТБ Капитал.

През февруари 2016-та година акционерът на Виваком Дмитрий Косарев подава иск в Лондон срещу британското дъщерно дружество ВТБ Капитал за „незаконно придобиване и продажбата на Виваком на занижени цени". По данни на ищците акциите на българския телеком са изкупени от люксембурската VivaTelecom, която се оглавява от някой си Спас Русев, но юридически е собственост на консорциум от инвеститори, включително ВТБ Капитал. Ищците считат продажбата за измама и претендират акциите или тяхната равностойност да бъдат върнати на V2. Представител на акционера Косарев оценява загубите в размер на не по-малко от 250 милиона евро.
През април 2018-та година компанията V2 отново подава иск в английски съд срещу компанията Viva Telecom, която е косвен притежател на българския мобилен оператор Виваком. Исканията са както и преди: връщането на акциите на оператора Vivacom или възстановяването на тяхната стойност. Очевидно е, че повторното действие във Върховния съд на Лондон може да бъде по-успешно за ищците, а руската държавна банка ВТБ е заплашена да загуби стотици милиони долари.

Ключовият свидетел
На 14 май 2019 година, в хода на открито заседание в Търговския съд на Англия и Уелс по това дело се присъединяват нови сензационни доказателства - свидетелските показания на Джойслин Бенет.

Джойслин Бенет - гражданка на САЩ, постоянно пребиваваща в Швейцария, е директор на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания се занимава с професионално управление на активите на множество тръстове и работи за различни клиенти, в това число и за щателно законспирираните дъщерни дружества на ВТК Капитал. Свидетелските показания на госпожа Бенет потвърждават опасенията на компаниите на ищците Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, бенефициент на които се явява Дмитрий Косарев. които бяха обявени като част от продължаващия съдебен процес през 2016 г. във връзка с т.нар. „търг" за продажбата на Vivacom, съобщава атенция Ройтерс.
По-специално, г-жа Бенет потвърждава измисления характер на „търга", проведен от ВТБ Капитал през 2015 година. Смисълът на аферата е: да се продаде телекомуникационния оператор, свързан с ВТБ и неговите топ мениджъри на купувача - VivaTelecom (Люксембург) S.A. на значително занижена цена с цел незабавна препродажба на стратегически инвеститор, но вече по пазарна цена.

 

 

Г-жа Бенет твърди също, че скандално известният български бизнесмен Спас Русев в тази сделка е бил посредник на ВТБ Капитал, а също така поради липса на средства е получил цялото необходимо финансиране от банката.

„Имам близки лични отношения с г-н Спас Русев и го познавам повече от 18 години, през които бях въвлечена и запозната с различните му финансови афери като негов доверител и като управител на различни тръстове, действащи в негов интерес и в интересите на семейството му. , Аз също така имах близки лични взаимоотношения с г-н Русев по време на придобиването на Виваком ", заявява в съда Джойслин Бенет.

"ВТБ е трябвало да предостави на господин Русев парите за участие в аукциона по придобиването на Vivacom, защото господин Русев не можеше да си позволи това. ВТБ трябваше да финансира своето участие, но по такъв начин, че този факт да остане скрит.", казва Бенет. „Аз помня, че беше създадена сложна структура, за да бъде скрит факта, че зад господин Русев стои руската държавна банка ВТБ.", твърди тя.

Русев сам е разказвал на Бенет, че ВТБ Капитал му е платил за „интереса" му към телекомуникационната компания. „Фактическият купувач на Vivacom беше «ВТБ Капитал», - каза Джойслин Бенет. Показанията на Бенет описват търга като „изкуствен процес". Според Бенет Русев е бил уверен, че ще спечели търга. „Г-н Русев беше развълнуван от сделката с Виваком. Това беше неговото спасение, което трябваше да го измъкне от затрудненото му финансово положение.", свидетелства Бенет.

„По-специално си спомням как той каза, че ВТБ вече има купувач. Спомням си как той се обърна към Deutsche Telecom и Orange ... той ми се похвали, че те [Русев и неговите руски партньори] ще купят Vivacom за около 330 млн. евро и ще го „шитнат" за 1 млрд. евро - каза Бенет.

 

 

Бенет предостави на съда и копия от електронната си кореспонденция със Спас Русев, която също разкрива каква е неговата роля в търга и потвърждава тесните му взаимоотношения с ръководството на ВТБ Капитал. Например, на 7 август 2015 г. Русев пише на Бенет: „Аз съм в процес на договаряне на структура за придобиването на Vivacom-BTC. Разбира се, ВТБ имат някои ограничителни изисквания, като например юрисдикцията, вида на компанията и доставчици на услуги, особено за Люксембург ... „, пише Русев.

Тези свидетелски показания и електронната кореспонденция потвърждават изцяло иска в пълния му обем, а представянето им в съда бележи началото на нов етап в съдебното производство по "българската измама" на топ мениджърите на ВТБ Капитал. Съдия Малдър намира за необходимо да прочете на глас значителна част от показанията на г-жа Бенет в открито заседание. Сега тези свидетелски показания са вече публично достояние.


Разбойникът Соловьов
Инициатор на съмнителната сделка с Vivacom, преди всичко е главата на ВТБ Капитал и първият зам.председател на ВТБ Юрий Соловьов с български съучастници. Именно благодарение на него държавният бюджет на България е ощетен минимум с 300 милиона евро от продажбата на Виваком, които можеха да се окажат в джобовете на руския топ мениджър, ако не беше намесата на Върховния съд в Лондон.
49-годишният Юрий Соловьов е роден в Улан Батор, започнал е като дребен дилър в „Инкомбанк", а също така е решавал неясни въпроси в руските дъщерни фирми на „Лемън Брадърс" и „Дойче банк". Отдавна и за постоянно живее в Лондон, а в Москва се връща главно по бизнес дела.

Оказва се, че Соловьов е съпричастен не само към "българската измама", но и към много други съмнителни финансови операции на "ВТБ Капитал", която има офиси в много от световните финансови центрове. Така през същата 2016 г., когато избухва скандалът около Vivacom, Комисията за търговия на стокови фючърси на САЩ предявява към ВТБ Банк и към инвестиционната банка ВТБ Капитал обвинения във фиктивни фючърсни сделки с рубла / долар.
Както е посочено на сайта на ведомството, от декември 2010 г. до юни 2013 г. ВТБ и ВТБ Капитал са сключили на Чикагската стокова борса над сто търговски сделки на фючърсни договори на стойност около $ 36 млрд.
Поради изискванията за капиталова адекватност ВТБ не може да хеджира валутните си рискове чрез суапове на извънборсовия пазар, затова първо прехвърля валутния си риск към дъщерното дружество на ВТБ Капитал чрез транзакции на Чикагската фондова борса. ВТБ Капитал от своя страна вече хеджира рисковете на извънборсовия пазар чрез суапове на по-благоприятни цени. Затова американската Комисия счита, че търговията с фючърси между свързани банки е фиктивна и неконкурентна и ги задължава да платят глоба. В резултат на това Соловьов започва да си сътрудничи с финансовия регулатор на САЩ, което само по себе си е осъдително, а ВТБ Капитал е платил минимална глоба от 5 млн. Долара. Този факт нанася силна репутационна вреда за руската държавна банка на световните финансови пазари.

В същото това време ВТБ Капитал се оказа в центъра на още един корупционен скандал с ценни книжа в Мозамбик. Финансирайки военноморските сили на тази африканска страна, ВТБ, заедно с ръководството на републиката, успяха да привлекат вниманието на британските банкови регулатори и цялата западна преса, внасяйки стотици милиони долари в офшорни сметки.
Ненужна известност на ВТБ Капитал донесе и публикация в WallStreetJournal, която се появи в авторитетното издание през април 2016-та година. В нея авторът разказва как ВТБ Капитал, финансирайки, както се твърди, придобиването на риболовни кораби от Мозамбик, всъщност почти утрои военната флота на тази страна. И всъщност тази флота трябваше да нарасне тридесет пъти, но не се получи, тъй като по-голямата част от 500-те милиона долара кредит, отпуснати от руската заемна компания Ematum на Мозамбик никога не достигнаха до Мозамбик, а се загубиха в офшорни сметки.

Оценка на ръководството на Мозамбик и ВТБ Капитал даде главата на МВФ Кристин Лагард. Според нея кредитите, за които ВТБ Капитал е забравила да спомене по време на емитирането на облигации, са били предназначени за прикриване на корупцията. Това всъщност е един от основните поводи световни финансисти да обвинят главата на ВТБ Капитал Юрий Соловьов, в корупция.
На последното Новогодишно корпоративно събиране на ВТБ в стил "Междузвездни войни", облечен в костюм на джедай, Юрий Соловьов изрече следното:
"Звездата на смъртта (американското министерство на финансите) многократно се е опитвала да сплаши Републиката (ВТБ Капитал) със санкции и да нанесе удари в цялата инвестиционна галактика. Но не се е родил още такъв Сит, комуто да се разкрие мъдростта на джедаите. И нашето мото е непроменено: Нека силата да бъде с нас! " Мисля, че с такива топ-мениджъри „Планетата ВТБ" никаква Звезда на Смъртта не е наистина страшна."

 

Източник Руспрес,  Превод: Радост Бочукова

Станете почитател на Класа