Бойко Борисов: Газовите връзки на Балканите са в интерес на всички в ЕС

България е на кръстопът на Балканите и затова за Европейския съюз (ЕС) ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни, заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на срещата на върха на инициативата „Берлински процес“ в Познан.

По неговите думи тези връзки ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

Борисов отбеляза, че добрите транспортни и енергийни връзки, както и дигиталната свързаност, подобряват живота на хората в региона и спомагат действията на ЕС да станат по-видими. 

 

Бойко Борисов: Газовите връзки на Балканите са в интерес на всички в ЕС

 

„От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“, добави още той.

Пред правителствените и държавни ръководители Борисов отбеляза, че европейската перспектива на Западните Балкани няма алтернатива.

„Тя е гаранция за сигурност и стабилност в региона, устойчиво икономическо развитие, социален просперитет и продължаване на започнатите реформи в тези държави“, добави Борисов и акцентира, че разширяването на ЕС с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите приоритети на България.

„За нас е важно Западните Балкани никога повече да не се върнат към състоянието на конфликти, противопоставяне и национализъм, в което се намираха през 90-те години на XX век“, посочи българският премиер. Той добави, че ролята на „Берлинския процес“ в това отношение е важна и България приветства инициативата отворените въпроси между шестте държави от региона да бъдат разисквани в този формат.

„Държавите от Западните Балкани трябва да положат максимални усилия и за развитието на добросъседски отношения със своите съседи от Европейския съюз“, подчерта Борисов.

Като такъв добър пример той изтъкна подписването на договора за добросъседство между България и Република Северна Македония (РСМ), който направи възможно даването на хоризонт за начало на преговори с РСМ.

„Сред приносите на „Берлинския процес“ е програмата за свързаност, насочена към създаване на условия за икономическо развитие и насърчаване на добросъседските отношения. Включително чрез финансирането на конкретни инвестиционни проекти за регионалната инфраструктура, транспорта и енергетиката“, уточни Борисов.

Той добави, че се надява в бъдеще „Берлинският процес“ да продължи да бъде двигател за развитие на местните икономики, да допринася за сближаването на региона с ЕС и за по-добър живот на гражданите на тези страни.

 

 Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа