Т. Дончев: Има риск от умерена рецесия до катастрофални последици за икономиката ни

Съществуват възможни сценарии от умерена рецесия до „катастрофални“ последици за българската икономика,  заяви вицепремиерът на България Томислав Дончев пред БНР, позовавайки се на различните икономически прогнози. 

ой подчерта възможността на страната ни да генеррира допълнителен дълг, с който да помогне на икономиката си за справяне с кризата около разпространението на коронавируса.

„Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети“, изтъкна Дончев.

По неговите думи правителството е отговорно, когато разпределя парите на българските граждани, да го прави отговорно.

Схемата за подпомагане е 60 на 40, подчерта още вицепремиерът.

„Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Мислим за работодателя, но най-вече за работника“, изтъкна Дончев.

Текстът предстои да бъде разработен детайлно и утре може да бъде гласуван от Министерски съвет.

„Напомням, че в момента се възпроизвеждат схеми, които по принцип отнемат много време, а сега трябва да се реагира в рамките на дни“, подчерта Дончев.

Българското правителство следи постоянно мерките, налагани от другите държави и черпи примери от тях.

„За разлика от други държави ние нямаме възможност да печатаме пари и не сме в еврозоната, за да се ползваме с по-силна външна подкрепа“, изтъкна вицепремиерът

Разходите по мерките може да достигне един милиард лева на първия етап, посочи още той.

„Не може да се прогнозира точно колко дълго ще продължи тази криза, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи, след като тя премине, затова трябва да бъдем внимателни. Липсва отговор на основния въпрос- колко време ще се задържи тази ситуация. Може да допуснем, че ще е три месеца, по аналог с Китай, но нямаме гаранции, че това ще е така“, заяви Дончев.

Той добави, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги.

Очаквайте допълнителна информация.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа