Помощи за семействата и за бизнеса, те обаче са недоволни

Мярката 60/40 не работи, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията

 

 

 

Държавата отпуска еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск. Размерът на подпомагането ще е в размер на 375 лв., като за целта месечният доход на нито един родител не трябва да надвишава размера на минималната работна заплата. За мярката са отделени 20 млн. лв.

Емил Пеев е баща на 5-годишно дете. Преди кризата е работил в областта на ресторантьорството, сега е в неплатен отпуск. Въпреки липсата на финансови постъпления, той няма да получи помощ от държавата, тъй като реалната му заплата е над 610 лева.

"Според мен помощта трябва да бъде за всеки един от гражданите. В повечето европейски страни има за всички, които са останали без работа", каза той пред Bulgaria ON AIR.

За да кандидатстват за еднократна помощ, родителите трябва да са използвали целия си платен годишен отпуск, както и част от неплатения. 

Според изчисленията на социалното министерство, помощта по тази мярка би следвало да стигне за 55 000 семейства. От министерството отбелязват, че нараства интересът към схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. 

От Асоциацията на заведенията обаче са категорични, че тази мярка  би била полезна за тях, едва когато обектите им заработят и се опитват да изляза от кризата. 

"Нали разбирате, че при 350 000 фирми в България и над 2,5 млн. заетост – тази мярка в момента не работи", обясни председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов за Bulgaria ON AIR.

Със или без помощ от държавата, Емил трудно се справя с покриването на разноските си. 

"Тези 375 лв. не мисля, че могат да стигнат дори и за половината месец за отглеждането на едно дете, нито да стигнат за това да подпомогнат семейство", добави той.

А до 22 юни ще могат да се подават заявления за разсрочване на кредити, след като БНБ утвърди официално банковата ваканция до края на годината.

Станете почитател на Класа