Хампарцумян: Парите от дълга да се използват рационално, за да създадат бизнес

"В една ситуация на несигурност в целия свят това са ситуации на развитие, които в един момент ще се отразят негативно върху икономиката. Затова да имаш буфери - "бели пари за черни дни" не е лоша идея", коментира банкерът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че ако за тези пари излезем на пазарите, „когато те ни трябват“, това ще означава, че сме притеснени и  може да ни ги дадат при по-тежки условия.

Банкерът е на мнение, че в момента парите не са много скъпи. По думите му никой не знае продължителността и дълбочината на постковид кризата и икономическите измерения още не са съвсем ясни.

"Всичко, което се прави в момента, е да си купим време, за да разберем кога ще има ваксина, колко ще е ефективна, колко ще струва, дали ще бъде овладяна заразата, как ще се отрази върху веригите за производство и доставка", посочи Хампарцумян.

Според него ако една криза би могла да се предскаже в детайли, то тя вече не е криза. Той потвърди, че парадоксалните неща, които се случват, водят до истинските кризи.

Банкерът обясни как ще се процедира със средствата от изтегления заем.

"Това са разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ", каза банкерът, но напомни, че трийсетгодишен дълг ще се връща от следващите поколения.

Хампарцумян потвърди, че с течение на времето стойността на парите се променя.

"Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново от нашите доходи", каза той и отбеляза, че е важно тези средства да се използват рационално, така че да се създава ново богатство.

Банкерът изтъкна, че България няма природен ресурс, където новото богатство да излиза от залежи в земята.

„У нас то се създава от предприемчиви хора, които рискуват капитала си, времето си, предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Само това е начинът да просперираме", коментира Левон Хампарцумян.

Той е на мнение, че всичко, което е направило правителството, е полезно, но има пропуснати неща от минали години. Сред тях той изброи образование, административна среда, която да е лесна за правене на бизнес, липсата на електронно правителство.

Как трябва да бъде похарчен дългът от 5 млрд. лева?

 

Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Станете почитател на Класа