Само регистрирани търговци ще продават храни онлайн

Само бизнес оператори или доставчици на услуги, регистрирани по Закона за храните, ще могат да предлагат храни от разстояние, е записано в проект на Наредба за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на земеделието, храните и горите.

Документът е разработен в съзвучие с промените в законодателството, влезли в сила от 9 юни.

Целта е регламентиране и контрол върху търговията с храни от разстояние, която включва няколко канала на разпространение - интернет страници, социални мрежи, телефон или пощенски адрес.

Контролът при търговията с храни се възлага на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). За целта инспекторите от Агенцията поръчват чрез средство за комуникация от разстояние, идентифицират се и уведомяват бизнес оператора за целта на поръчката.

В Наредбата е записано още, че доставките са директни чрез пощенска или куриерска услуга, както и със собствен транспорт на оператора.

Текстовете определят и реда по който се извършва транспорта на храните. Това може да стане само в превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания и разпоредби в законодателството. Могат да бъдат използвани още и мотоциклети, мотопеди, колела или на ръка, но тогава храните трябва да бъдат превозвани в специални контейнери. 

С цел проследяване транспортните средства трябва да бъдат обозначени с името на превозвача.

Самите куриери, които ще доставят храните, трябва да имат здравна книжка, в която да бъдат вписани резултати от медицински прегледи и изследвания.

Търговия на храни от разстояние у нас стана особено популярна сред потребителите в условията на пандемия, коментира в мотивите на Наредбата зам.-министърът на земеделието Янко Иванов. Търговията от разстояние носи много ползи за потребителите, включително по-голям избор на конкурентни цени, бърза доставка, както и лесни за използване и по-сигурни възможности за плащане, допълва той.

 

Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа