Румъния пак ни изпревари - ще прави ток от вятъра

Румъния отново ни е изпреварила, този път в енергетиката, и вече разработва проекти за вятърни централи в Черно море.

 

За съжаление България до момента не е обявила планове за изграждане на енергийни мощности в акваторията на Черно море. В интерес на истината е, че подобни намерения са записани в проекта за нова енергийна стратегия.

Към днешна дата морските вятърни централи изглеждат най-обещаващи като технология за реализирането на необходимите обеми зелена енергия. Досега се смяташе, че Северно море предлага най-добрите перспективи, но значителен потенциал имат и други морски територии на Европа, включително Балтийско море и европейските води на Черно море. Това препоръчва европейският мозъчен тръст CEPS по повод на възможностите за развитие на зелената енергия. Особено като се има предвид, че стратегическата цел на ЕС е изцяло декарбонизиран енергиен сектор, който ще изисква много големи количества нисковъглеродна електроенергия.


А като се има предвид и очакваното намаляване на разходите за офшорни вятърни централи, то Черно море е основна икономическа възможност за страните от ЕС и страни извън ЕС за включване в Европейската зелена сделка, допълват анализаторите от CEPS.

Нека припомним, че през лятото румънската компания Hidroelectrica обяви плановете си да изгради офшорни вятърни централи в Черно море с обща мощност до 500 мвт. Компанията прогнозира, че проектът им ще струва приблизително 596 млн. евро, като вероятно ще се търси европейско финансиране.

Станете почитател на Класа