Кредити повреме на пандемия: Плюсовете и минусите

На този етап изглежда, че може и да не се увеличава кредитната ваканция. Естествено при всички положение ще има хора, които, ако тя не се продължи, от януари ще бъдат засегнати, каза в студиото на "Денят започва" кредитният консултант Тихомир Тошев. Той отбеляза, че безработицата в България по време на пандемията е нараснала по-малко в сравнение с другите страни.

Имаме около 45 000 повече безработни в сравнение с предния период. Това са около 7% безработица, докато в някои страни тя доближава 20% в резултат на кризата от коронавируса, каза Тошев. Той прогнозира безработицата да нарасне, ако намалее сезонната заетост в зимните сезони не се случи.

Консултантът подчерта, че ако не се увеличи кредитната ваканция, банките имат други инструменти в помощ на потребителите. Но тогава остават мерките, които банките предприемат, затова банките имат много други инструменти - предоговаряне на кредити, удължаване на срока му, даване на гратисен период, каза Тошев.

Кредитният консултант посъветва хората да отидат в банката, в която са се финансирали, да обяснят затруднението си и да поискат някои от тези други инструменти, но навреме. Тошев призова много да се внимава с небанковите кредитни институции, защото те реално работят незаконно на пазара. Реално те работят законно на пазара, те спазват законна за финансовите институции, те ипотекират жилищата по правилния начин и ще ви ги вземат, каза той.

Станете почитател на Класа